Zamiast sobie coś uzasadniać poczytaj. Bo z 3m nie zmierzysz w pomieszczeniu.Poszukajmy problemu
Przy odsłuchu z odległości 3m wysokość mikrofonu na jakiej powinno się go ustawić jest mniej ważna , najlepiej jak piszesz na wysokości wysokotonówki. Ja ze względu na wymiary pomieszczenia musiałem zmniejszyć tą odległość i nie mam zamiaru budować hangaru by pomierzyć jedną czy dwie kolumny [emoji38] . Teraz geometria. W mojej konstrukcji odległość między wysokotonowym i średniakiem wynosi 13cm. połowa to 6,5cm. zakładając że oba głośniki są zgodne w fazie to ustawiając właśnie na tej wysokości mikrofon mam pewne że droga do przebycia od jednego i drugiego głośnika jest taka sama. Gdybym ustawił mikrofon jak piszesz dokładnie na wysokości wysokotonówki to odległość od niego do mikrofonu byłaby 70cm a do średniotonowego 71,2cm . Ciśnienie akustyczne przy podziale 6kHz gdzie jeszcze grają oba głośniki jest takie same. Prędkość dźwięku to 344m/s . Długość fali 6kHz to 5,73cm. Różnica odległości 1,2cm między głośnikami daje 75 stopni w fazie. Dlatego na obrazkach wyżej były takie zapaście jak przesuwałem o 1cm. Gdyby podział był oktawę niżej to problem byłby tylko 30 stopni w fazie i pewnie byłby ledwie zauważalny. Wiem że wmówiło się sobie iż głośnik wysokotonowy jest kierunkowy ale przejrzyj pliki pdf głośników średniotonowych , Zobaczysz że przy 5-6kHz średniaki są bardziej kierunkowe.
Tak uzasadniam swój pomiar.
I 20hz w małym pomieszczeniu dobre. Zobacz ile wynosi fala dla 20hz.