• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabezpieczenie Tda7294

Reakcji
0
Witam chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być bezpiecznik do pojedynczego Tda i gdzie się go montuje? Przed transformatorem ?

to nie ma różnicy na którym przewodzie ? Bo zrobiłem ten wzmacniacz i chciałem sprawdzić jak to gra, przykręciłem do kostki radiator z wentylatorem który zasilałem z kompa, sub stał na biurku i przesunąłem go trochę bliżej kompa i zrobiło mi się gdzieś zwarcie, w skutek czego tda wybuchło, czy może to z przegrzania wybuchło ? Mogło mi to uszkodzić głośnik ? :(

Bezpiecznik nie zabezpiecza ci wzmacniacza przed każdym rodzajem awarii, ogólnie w ogole nie zabezpiecza kostki, bo czas zadziałania jest z zbyt długi, zeby mógł zareagować. TDA ma zabezpieczenia takie jak wymieniono w nocie katalogwej, czyli termiczne i przeciwzwarciowe na wyjściu. Jeśli coś naknociłeś i np. poprzez zwarcie podałeś napięcie zasilania na nieodpowiednią z nóżek kostki to nie dziwota, że wybuchła ;) Bezpiecznik nic w tym nie pomoże.

O bezpiecznikach możesz poczytać tutaj:

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/62_099.pdf

Dokladnie tak, bezpiecznik nic tu nie da a nawet moze zaszkodzic!
Bezpiecznik to tylko ochrona przeciwpozarowa i jest konieczny w zasilaniu sieciowym. Dobieramy go do mocy trafa.

a jak mam wzmacniacz na TDA, i tam są wyjśćia na dwa rca, to mam obydwa podpiąć? czy obojętnie do którego?

RCA to sa WEJSCIA
jak masz sygnal stereo to podlacz oba zeby zsumowalo sie
jak z wyjscia na suba to tylko jeden

kupiłem nowe tda i teraz jak wszystko podłącze to tylko tak cicho charczy, co o może być ??? A głośnik jest sprawny

Posprawdzaj wszystkie połączenia na płytce omomierzem zgodnie ze schematem. Sprawdź napiecie 5V czy jest na nogach od st.by i mute.

napięcie na stand by jest 10v i jak sprawdzałem miernikiem to dopiero zaczoł grać, a w mute jest ok, 5v.

[ Dodano: 2010-03-04, 23:09 ]
Więc co może być nie tak ? Moze wykonam nową płytkę ? Bo ta nie wyszła mi za bardzo, nie ma paru ścieżek i musiałem dolutować przewody zamiast nich

[ Dodano: 2010-03-07, 11:55 ]
pomoże ktoś ?

Myśle że poprostu połaczenia Ci nie łaczą , musisz to dokładnie polutować i posprawdzać czy napewno są połączenia elektryczne, niestety w wyniku braku połaczeń może ale nie musi natychmiast układ scalony się uszkodzić.

zrobiłem nową płytkę, połączenia są ok, końcówka się grzeje i nie gra :(

[ Dodano: 2010-03-10, 20:48 ]
szał ciał, sprawdzałem napięcie na stand by i końcówka się zapaliła ! kondensator 4700uF ma pęknięcie. Normalnie chyba bombe zrobiłem a nie wzmacniacz do suba.

Ja też tak zaczynałem , potem z praktyką mniej bedzie CI wybuchać. Tylko uważaj na oczy bo jak coś strzela to może cię oslepić jak cię w oko trafi.

postaram się uważać, ale mnie to już dzisiaj wkurzyło, a jak mogę sprawdzić kondensator ? I czemu mi wybuchło TDA ?

Powrót