• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabudowa audio w MAN TGL

Reakcji
0
Witam. postanowiłem zmienic nieco nagłośnienie w aucie, którym spędzam wiekszośc życia.Po 300tys km przestało mnie bawic seryjne audio.Są to dwa głośniki umieszczone na srodku deski rozdzielczej skierowane w szybę, nie muszę dodawac że to nie gra.
Nowa zabudowa musi cechowac się możliwością demontażu w razie zmiany auta oraz nie miec skutków ubocznych w konstrukcji samochodu gdyż MAN jest firmowy.
Wpadlem na pewien pomysł, żeby zbudowac cos w rodzaju małych kolumienek w rogach kabiny z posiadanych głosników HERTZ DCX 130, oraz skrzynki basowej pod leżanką.
Jak ze skrzynia nie bedzie problemu bo mam dośwadczenie w budowie z MDF to z tymi kolumienkami nie wiem jak sobie poradzic. Myślałem nad wykonaniem ich z laminatu (żywica+włókno szklane)
Jaką polecacie metode odzwiezrciedlenia kształu narożnika na podszybiu.
Mój pomysł jest następujący: wyklejam narożnik taśmą malarską, wykładam dodatkowo folią aluminiową, żeby nie usmarowac wnetrza, biorę pianke montażową, wtryskuję w formę i czekam aż zastgnie, wyciągam model i formuje żądany kształt. Umieszczam pierscień pod głośnik i wszystko pokrywam jedna warstwa żywicy z materiałem.Wyciągam odlew z pianki i wykańczam wszystko kolejnymi warstwami żywicy i maty.
Czy sam pomysł z pianki jest dobry?Może ma ktoś inne pomysły. Jak trzeba to dołacze zdjęcia wnetrza auta.

dokladnie tak
tylko ciezko ci bedzie wyciagnac pianke z wnetrza tego odlewy
a nie ma fabrycznych miejsc na glosniki?

Pomysł z pianka jest ok. Nie wiem jak dokładnie to wygląda ale można pokombinować coś ze sklejką taką jak w kanapach są z tyłu.

iners, mozesz dac zdjecia wnetrza pojazdu?
kiedys koledze do mastera chcialem wpakowac "boomboxa" w formie podlokietnika... (nie mowie o plastikowym radiu)
moze u ciebie by sie cos podobnego dalo zrobic...

Tak jak prosiliście załaczam foty wnętrza auta.Fabryczne miejsca na głośniki widac na jednej fotce w środku deski na podszybiu.Jednym słowem katastrofa, do tego nie da sie ich wymienic bo są razem z kratką.Dziś wpadłem na pomysł zbudowania czegoś po dwóch stronach obudowy wskażników, byłoby to prostrze, gdyż budowałbym jedną skrzynkę a nie dwie w odzielnych rogach kabiny.Jakie są wasze sugestie na zabudowę w moim Mańku.

PD7514d.jpg

PICT0096.JPG

MK0326d.JPG

Tutaj nawet wygłuszanie drzwi odpada :D Za duzo maty by poszło :) Za siedzeniami z tego co pamiętam jest troche miejsca, można by się pokusić o jakieś 8calówki, jezdziłem TGLem jak chodziłem na kurs prawka :) Z przodu zrobiłbym sobie żywicowe zabudowy na głośniki max 13cm i puscił je pasmem od 50Hz w góre, potem dał jakieś wysokie fajne, może jakiś zestawik, a subik za fotel :) Dużo miejsca to nie zajmie, pokaż kabine za fotelem itd

Za siedzeniami raczej odpada, jeżdżę TGL'em na długich europejskich trasach i jedynym miejscem na suba jest przestrzeń pod leżanką za lodówka, za fotelami jest za dużo "przydasiek" :P Tak jak pisałem w pierwszym poście mam głośniki do tej zabudowy(HERTZ DCX 130)A co myślicie o tym rozwiązaniu umieszczenie dwóch głośników po obu stronach zegarów?

Czyli chcesz muzyke dla siebie tylko? Basu z tych 13 duzo nie bedzie, ale jezeli nie chcesz jakiegoś tam łupnia to nie trzeba wiecej :) Ja myślałem że możesz sobie dać na środek deski tam sa chyba standardy włożone, zamiast nich zrobić wyprowadzenie zeby głośnik grał kierunkiem do Ciebie.

Seryjne miejsca na głośniki odpadają, nad prawym jest półka, która tam musi być a nad lewym wisi nawigacja.

LightSound, haha dobre :D to lepiej zrob sobie budki takie mini i przywieś za sobą albo przyczep do podsufitki :) Długo Manem nie jezdziłem :D a TY ze Szczecina jestes, chyba przyjade na odsłuchy haha :D

Dokładnie jestem z Goleniowa, wiec jak skończę to zapraszam sam jestem ciekawy jak to wyjdzie.O częśc techniczną sie nie martwie gorzej z wyglądem mojej konstrukcji.Nigdy nie bawiłem sie żywica.

Nie musisz bawić się zywicą, możesz sklepać domki z czegoś innego, ale żywica wygodniejsza, koszt niemały ale jak coś zrobić kształtki jakieś to spoko dziadostwo :) troche jeb** :)

Możesz jeszcze zrobić model z siatki "tuningowej" i pokryć to matą z włókien szklanych, a potem żywicą. Chyba najprostsze rozwiązanie jeśli chodzi o żywicę. :razz:

iners, zabawa laminatem nie jest skomplikowana
podstawa w laminowaniu jest to ze laminat musisz na czyms oprzec.
tak wiec mozesz zrobic model z pianki jak pisales lub np ze styroduru
pozniej mozesz to laminowac (wewnetrzna zawartosc mozna wypalic lub wyskrobac)
tylko ze przy takiej zabawie musisz uwzglednic grubosc laminatu przy robieniu modelu z pianki
ja mysle zeby np jakims grubszym "kocykiem" okleic deske za zegarami zeby dodac pare mm
wykonasz dol obudowy, dodasz zebra wzmacniajace do konstrukcji wewnetrznej i na to nalozysz reszte obudowy

pomysl z stereo wokol zegarow jest dobry - ale nie wiem jak tam bedzie wygladalo 2x13cm :lol:

Witam po długiej przerwie.
Trochę projekt zaniemógł (brak czasu), ale już go reanimowałem. Ogólnie koncepcja uległa zmianie, nie będzie głośników w narożnikach kabiny tylko nad drzwiami, gdzie są kieszenie, w które idealnie można wpasować "kolumienki" home made oraz w słupkach w ori miejscach wysokotonowce.
Co do suba to w sumie już powstał jest to skrzynia typu zamkniętego z głośnikiem 13 cm magnat.zastanawiam się czy nie wstawić tam STX GDN-17-200-8-SW z MB.
Do napędu tego chcę użyć coś co już długo u mnie leży i się kurzy. Moduły firmy Carton http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_tda100.html oraz http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_sub2.html zasilacza jeszcze nie mam i może podpowiecie jak zasilić to ustrojstwo w ciężarówce jeśli jest tam instalacja 24v.

Hmm co do ustrojstwa - w samochodzie masz tylko GND i +24V - potrzebujesz jeszcze -24V i to będzie już napięcie DC wprost do końcówki TDA. Tyle że dość ciężko jest to wykonać.

Prościej jest kupić normalny wzmacniacz na 12V i podłączyć pod jeden aku tylko - byś miał 12V lub zastosować sporą przetwornicę 24V>12V.

Powrót