• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabudowa CA Seat Toledo II

Reakcji
1
Witam po dłuższej przerwie. Chce zrobić lepsze CA w moim Toledo II. Jako ze w Home Audio czuje się jak ryba w wodzie w CA zawsze coś dodatkowo popsuje(mówie to z praktyki) stąd tez moje pytanie. Chodzi o wytłumeinei dzwi, nie chce brac się za rozkrecanie całkowite drzwi, poniewaz widząc ogrom "kabli i linek" lekko mnie to przeraża. Czy wyklejenie tylko blachy i zatkanie otworów z zewnątrz zaraz pod boczkiem ma sens bez wytłumiania wewnątrz blach karoserii??

Ten tutorial mnie skutecznie wyleczył: http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm

drzwi jak w golfie czy passacie
nawet bez wytlumienia bedzie dobrze
ale jak juz chcesz to zrobic pozadnie to proponuje sie nie bac a rozebrac i pozadnie wykleic

efekt bedzie na tyle ciekawy ze nawet bez wlaczania muzyki odczujesz duza roznice ;)

jezeli cenisz swoj czas i prace to nie polecam najtanszych mat
lepiej zainwestuj w markowe drozsze maty

Z matami to mi dałes lekcje na GG:) bardziej mi chodzi czy wykleić tylko zewnętrzną częśc blach czy rozebrac wszystko. Z doświadczenia wiem ze coś urwe pewnie...

Czy naklejenie mat na te blachy ma sens:
DSC01139.jpg

ma sens
chcesz zrobic dobrze to rozkrec to wyklej obie powierzchnie
calkowite minimum jak jednak sie nie zdecydujesz to jedna duza mata na drzwiach dokladnie za glosnikiem

Jak za głosnikiem to i tak musze rozebrac drzwi. Po prostu boje się ze jak w poprzednim aucie cos popsuje... głupie ale prawdziwe:D

A teraz konkret. jakie kable od wzmaka do aku?? Zwykłe grube z elektrycznego czy ten bardziew z allegro?

jak sie boisz to oddaj do zakldu CA
napewno popsuja to samo co ty ale o tym nie bedziesz wiedzial ;)

kable zwykle z elektryka
LGY tanio kupisz i sa wystarczajaco elastyczne
ostatnio za 35mm2 placilem 15,5zl/m :p

Witam , ja w swoim Leonie mialem ten sam problem co ty , na początku obkleiłem tylko blachę z zewnątrz i na tyle ile pozwolił mi otwór na głośnik wewnątrz.
Na początku było bardzo pozytywnie , z czasem jednak zauważyłem ze klamka od drzwi wpada w rezonans , lusterko , karoseria drzwi od zewnętrznej strony.

Długo sie nie zastanawiałem i rozkręciłem drzwi , korzystałem z tej samej fotorelacji która podałeś w linku. Proszę się nie bać i śmiało rozbierać to naprawdę nic trudnego a efekt jest bardzo pozytywny zarówno przy słuchaniu muzyki jak i codziennej jeździe (zdecydowanie ciszej w kokpicie).

Nie, to dalej ta sama klasa, bo widzę że chcesz nowe radio z USB itp.
Jak chcesz coś co będzie dobrze grało, to rezygnujesz przeważnie z USB czy tym podobnych bajerów na korzyść dźwięku i naklejki made in china na made in japan ;)

No dobra ale co wtedy mam kupić?? Do tej pory miałem JVC KD G 721 na przetowrniku BB jednka radio przestało grać.

jvc kd1000sh to super wybór - ma bdb przetwornik i do tego pełną korekcję czasową pod 3way (bardzo przyszłościowe radio), wymagane przez ciebie USB również jest :)

Problem w tym, że takie radio to już wydatek rzędu 450-600 złotych a i tak nie jest łatwo trafić zadbaną sztukę.

P.S. Lightsound ma rację - ja przerzuciłem się ze wszystkomającego radia LG ma mające tylko cdaudio i radio PiONEERA P99R -Stara dobra szkoła - wg mnie gra lepiej niż zachwalany przez wielu i droższy p88rs. Jest ciepły i bardzo rozdzielczy - tylko już stary. Dobrze, że mam trupa 2gi egzemplarz na zmianę częśći w razie czego :)

Problem z uzywanymi jest taki jak mówisz wyzej. Mam trzyletnie JVC dośc dobre które z niewiadomych przycznym przestało grac...:/

---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post o 10:30 ----------

Do bagaznika idzie subbasik w związku z tym pytanie, mam gołe blachy na podłodze. Czy warto je wytłumić?? Zastanawia mnie tez klapa nie chce by dzwoniła.
Na podłoge dałbym te maty jednka zastanawia mnie filc i pochałianie wilgoci przez niego. Co o tym sadzicie?
http://allegro.pl/wygluszenie-maski-silnika-poroso-mata-z-aluminium-i1754853601.html

Powrót