• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zaczątki kina domowego 5.1

Reakcji
0
Witam szanownych kolegów:)

Jako że moja druga połowo nakłoniła mnie do zbudowania jej szafy , później garderoby - czego wynikiem było przekształcenie mojego warsztaciku w mini stolarnie:) - postanowiłem zbudować sobie głośniki do mojego ulubionego amplitunera ONKYO. Na początek będzie to zestaw 2.1 fronty są właśnie w trakcie budowy z wielu powodów wybór padł na Ushery 8945a + 9950 . No i teraz mam 2 pytania

1. Jaki subwoofer będzie pasował do tych głośniczków (nie chciałbym degradować brzmienia - kurde zabrzmiało jak wypowiedz z gazetki dla audiofila)

2. Nie bardzo mam pomysł na głośnik centralny - może ktoś miałby jakąś sugestię ???

Pozdrawiam

2. Nie bardzo mam pomysł na głośnik centralny - może ktoś miałby jakąś sugestię ???

Raczej na tych samych głośnikach.
1. Jaki subwoofer będzie pasował do tych głośniczków (nie chciałbym degradować brzmienia - kurde zabrzmiało jak wypowiedz z gazetki dla audiofila)
Kiepski jakościowo subwoofer, źle dostrojony, ustawiony na pewno zdegraduje dźwięk.

1. Mamy przykład na forum. Dość świeży. Subwoofer na głósniku STXa 10" z serii AWX w 50 litrach strojonych na około 28Hz.
2. Jedna z kolumn frontowych położona na boku (lub stojąca jeśli masz tyle miejsca pod tv) to będzie najlepszy central.

Co do doboru głośników to zdaje sobie sprawę że te same przetworniki problem jest w tym że mi podobają się centralne z dwoma przetwornikami srednio-niskotonowymi - może można by było wykorzystać 8935 jako membranę bierną - sam już nie wiem.
A co do tego głośnika STX jak wypada w praniu? Na początku myślałem o jakimś 10" Scan-Speak ewentualnie peerless ale jak STX jest rzeczywiście taki dobry to po co przepłacać:)

Na userze Janekzet zrobił wrażenie. Może warto skopiować jego projekt? A co do centrala - jak nie lubisz niesymetrycznych to niestety nie mam innej rady dla ciebie. Albo zwrota do zaprojektowania dla dwóch GDNów albo cudowanie z membraną bierną.

Nie no dwa GDN to mi się szafka z tego centralnego zrobi:) A jeśli chodzi o STXa to rozmawiamy o głośniku SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ? Bo jakoś nie mogę się dopatrzyć w temacie oznaczenia przetwornika:)

Ja już też nie wiem. Raz piszesz tak:

może można by było wykorzystać 8935 jako membranę bierną - sam już nie wiem.

A poźniej, w odpowiedzi na moją wypowiedź o zwrotce do dwóch GDNów, tak:

Nie no dwa GDN to mi się szafka z tego centralnego zrobi

A teraz wyjaśnienie mojego dziwu. Jeden GDN aktywny i drugi jako membrana bierna zajmują dokładnie tyle samo miejsca co dwa aktywne GDNy (zwane usherami 8935) gdyby do nich robić zwrotkę pod 9950. W drugim cytacie zaprzeczasz sam sobie. Ja nie uważam ani jednego a ni drugiego pomysłu za trafiony bo zajmie najwięcej czasu oraz niepotrzebnie zje pieniądze (8955 jako MB).

---------- Post dodany o 22:58 ---------- Poprzedni post o 22:57 ----------

A jeśli chodzi o STXa to rozmawiamy o głośniku SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ? Bo jakoś nie mogę się dopatrzyć w temacie oznaczenia przetwornika
Tak. O niego chodzi.

No nie wiem czy zaprzeczam sam sobie - zawsze wydawało mi się że membrana bierna to w dużym uproszczeniu coś zbliżonego do portu br czyli jeżeli fronty chodzą mi w 20l obudowie br to centralny z membraną nie powinien być większy niż 20l - natomiast centralny z dwoma głośnikami nisko-średnio tonowymi to już dwa razy taka objętość obudowy czyli więcej niż 20l - i z tego powodu porównałem do szafki... Ale mogę się mylić ekspertem nie jestem.

A co do tego STX to rzeczywiście wygląda godnie i cena jest bardzo przystępna.

Pozdrawiam

Ale co ty opowiadasz. Gdzieś napisałem, że masz dawać takie samo strojenie jak we frontach? Centrala się stroi w takim wypadku wyżej właśnie dlatego, żeby był mniejszy niż fronty (jeśli jest na tym samym midwooferze). 8935 to na tyle elastyczny głósnik, że w 10 litrowej budzie BR zagra również OK więc dwa GDNy podzielą się po połowie litrażem takiego 20 litrowego centrala. Innych rozmiarów BRy (Dwie sztuki) i cięcie centrala w ampli załatwia sprawę.

W zasadzie fronty będą na 8945a -8935 był tylko pomysłem na membranę bierną.
Tak więc skoro centralny z założenia stroi się wyżej to czy nie lepszym rozwiązaniem będzie obudowa zamknięta? Po co BR?

Może być i zamknięta. W centralu wszsytko mi pasuje dopóki nie jest zwalistym klocem kilkudziesięciolitrowym.

Powrót