• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zadania z egzaminu z UA

• Autor wątku Autor wątku Zuku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Fiu fiu, jest nawet linia długa.
Treść zadania:

Moje obliczenia:

Przepraszam za te plamy, wygląda na to, że są zrobione od wewnętrznej strony szyby : |

---------- Post dodany 02.02.2013 o 09:14 ---------- Poprzedni post 01.02.2013 o 22:34 ----------

Przepraszam, oczywiście Rwe jest źle policzone, byłem niewyspany jak to pisałem.

Hym zadanie wydaje mi się prostsze niż te 2 poprzednie.
Nie trzeba liczyć nic z superpozycji. Bo można potraktować układ MOS-em i BJT jako 2 oddzielne.
Rwe jest najwięcej roboty.

punkt 2 jest też prosty bo dolną częstotliwość można od razu policzyć mając Rwe z punktu 1.

trzasneli lustra prądowe z symetrycznym zasilaniem

To była zapewne tylko zasłona dymna :) No chyba że liczyliście jakieś nieliniowe układy z Ebers-a Moll-a
że ie = ies (e^vbe/vt -1)

jest nawet linia długa.
Nie widzę :)

To była zapewne tylko zasłona dymna No chyba że liczyliście jakieś nieliniowe układy z Ebers-a Moll-a
że ie = ies (e^vbe/vt -1)
Raz jeden na ćwiczeniach narysowaliśmy charakterystykę wzmacniacza różnicowego za pomocą tego równania.

Hym zadanie wydaje mi się prostsze niż te 2 poprzednie.
Są naprawdę proste, ale małosygnałowkę zrobiliśmy tylko dla BJT...
Eh muszę to w końcu samemu nadrobić : )

Przedmiot ostatecznie zaliczony na 4.0 : ) To jednak nie koniec, w tym semestrze mam UA2 . . .

To akurat proste.
Trzeba tylko wiedzieć 2 rzeczy:
- jak wygląda transmitancja integratora :)
- i że w idealnym WO napięcie między + a - jest równe 0

Tyle wystarczy żeby to policzyć :)

Cześć
Zbliża się egzamin, więc czas na powtórkę.
W zadaniu poniżej wyszło mi, że:
(a) Uwy = 10 V, Izw = 9.8 mA, nie wiem jak obliczyś Iomax (Iomax = Izw ?)
(b) 10.6 V
(c) właśnie zaczynam : P

Czasu brak :(
1) max prąd jaki może popłynąć przez bazę T1 to (Uz - Ube) / 500 czyli 9.8mA max . prad wyjściowy to ten prąd * beta T1 .
~0.5A.
Prąd zwarcia hym...
Wtedy Uwy = 0.
Napięcie na dzielniku jest 0.
T3 jest zatkany.
T2 i T1 nasycony.
Czyli hym taki sam jak Iomax :)
2) tak .
3)tu już więcej roborty.
Ja rezystancję wyjściową policzył bym metodą techniczną.
Policzył Uwy dla 2 prądów wyjściowych.
Rezystancja wyjściowa to deltaUwy / deltaIwy :)

Spoko, też nie mam go za dużo : )
Egzamin był stosunkowo prosty, podrzucam jedno z zadań:

Ja rezystancję wyjściową policzył bym metodą techniczną.
Trochę było zachodu, ale ostatecznie obliczyłem to analitycznie, wzór wychodzi kosmiczny, a nie uwzględnia nawet rezystancji dynamicznych ^ ^
Policzę to twoją metodą i zobaczę, czy wychodzi to samo.

Hej
To czas na zadania z PUA, gość trzasnął zadanie na kartkówkę i sam go potem nie umiał zrobić ...
Obliczyć immitancję układu (Iwy/Uwe), podane są tylko gm. Źródło na Q3 idealne (na schemacie małosygnałowym pomijamy).

Cześć
Mam prośbę, może ktoś rozwiązać punkt 2 tego zadania ? Cały czas wychodzą mi bzdury ...

Liczę może się doliczę ;)
Ale chyba źle sobie to narysowałeś ;)

y11 jest bez znaczenia bo jest zwarte jak liczysz od źródła prądowego , a jak od Uwe to jest na nim Uwe i prąd płynący przez nie, nie wpływa na resztę ;)
Zamień sobie Cf i R2 na zastępczą Zz i wychodzi prosty dzielnik do policzenia ;)

No chyba że coś skopałem ;)

Policzyłem to w ten sposób:

Próbowałem rozwiązać to twoją metodą wcześniej, ale wynik wychodzi za prosty : P
Dlatego mam wątpliwości, czy można w superpozycji rozwierać źródła sterowane. Więc sobie rozbiłem wymuszenie wejściowe na dwa osobne i policzyłem składowe od nich.

Powrót