Hm...
[zagadka="Zwycięzca #2"]
esh0
[/zagadka]
Jestem nie pocieszony bo za szybko rozwiązujecie moje zagadki :lol:
Dla usystematyzowania rozwiązania:
Nazwa:
zasilacz symetryczny
Cechy:
1. Regulowane napięcie ( LM317 / LM337 )
2. Opóźnione dołączanie obciążenia oraz szybkie odłączanie ( detekcja napięcia AC na uzwojeniu wtórnym transformatora )
3. Zasilanie z trafa o pojedynczym uzwojeniu lub z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi
4. Wysoki stopień filtracji napięcia wyjściowego
5. Sygnalizacja LED napięcia na cewce przekaźnika
6. Odczep do podłączenia PE
7. Przeznaczenie: do zasilania przedwzmacniaczy
Dlaczego postanowiłem wykonać tak rozbudowany zasilacz ? Otóż znalazłem w swoim archiwum właśnie taki rozbudowany schemat zasilacza do preampów, który bardzo mi śmierdzi tzw. audio-voodoo. Zainteresowała mnie przede wszystkim funkcja dołączania obciążenia po upływie 0,5 sekundy od pojawienia się AC na wejściu zasilacza oraz natychmiastowego nieomal odłączenia w przypadku zaniku AC na uzwojeniu wtórnym trafa. Interesująca także wydała mi się uniwersalność tej realizacji zasilacza polegająca na możliwości podłączenia trafa z pojedynczym uzwojeniem wtórnym lub z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Cała reszta kombinacji kondensatorów, rezystorów i tranzystorów pachnie mi wspomnianym wcześniej voodoo, ale skoro już testować jakieś rozwiązanie to czemu nie oprzeć się w całości na gotowym schemacie ? Jeśli "osiągi" zasilacza w porównaniu do zwykłego, symetrycznego na 7812 i 7912 nie będą zauważalnie lepsze to zawsze będzie można okroić schemat ze sporej ilości niepotrzebnych elementów.
I jeszcze schemacik montażowy żeby
esh0 mógł zweryfikować swoje domysły:

Trafiłeś
esh0 w przypadku większości newralgicznych punktów montażu elementów ale jednak sporo z Twoich domysłów mija się z rzeczywistym rozmieszczeniem.
Gratuluję
esh0 :!: Już niedługo staniesz się posiadaczem PSU z półki Audio-Voodoo :lol:
Oczywiście pełna dokumentacja modułu zasilacza zostanie opublikowana po sprawdzeniu go w działaniu
To tyle w temacie zagadki nr #2
Za czas jakiś kolejna zagadka. Wiem już nawet co to będzie i liczę na to (ponieważ mawia się, że do 3 razy sztuka), że tym razem tak szybko nie rozwiążecie zagwozdki :lol: