Co ciekawsze, sam wymieniałem w ubiegłym miesiącu kable + świece parując je, tak by na każdy cylinder przypadała w miarę taka sama niska rezystancja i po wymianie, mam cichy szum w głośnikach. Sprawdziłem bezpieczniki RCA w radiu, przejście pomiędzy masą radia i RCA jest, kabel też dobry i też go zmieniałem na kilka innych.
Tyle co zaobserwowałem, to pisk ustaje gdy kabel jest prowadzony środkiem pojazdu, a gdy zbliżę się kablem do któregoś progu, to zaczyna lekko szumieć.
Zmieniłem miejsce mocowania masy w bagażniku i kabel RCA na najtańszy taki z grubą izolacją, bez ekranów i efekt jest najlepszy jaki udało mi się osiągnąć, choć szum nadal ledwo ale występuje.
Jednak to inne zjawisko niż u Ciebie, w momencie kiedy przekręcasz zapłon, działa właśnie cewka zapłonowa i pompka paliwa i to od nich raczej słuchać ten pisk i to jest właśnie z braku masy przy czymś. Z alternatorem jest to samo.
Więc spróbuj dać kabel RCA luzem przez środek auta po fotelach, i zobacz czy ustaje pisk, jeżeli nie ustaje, to już radio musisz dotkliwie przebadać.