• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zakup komputera stacjonarnego

Reakcji
0
Witam,

Swój komputer stacjonarny sprzedałem kilka lat temu i od tego czasu dużo się zmieniło, niestety nie jestem na bierząco z nowinkami technologicznymi :) Dlatego zwracam się do znawców tematu.

Chciałbym sobie kupić komputer stacjonarny wykorzystywany w głównej mierze do gier. Myślę że cena to ok 2000 + 200 czy 300 zł więcej jeżeli warto dopłacić. Interesuje mnie sama skrzynka bez monitora i akcesoriów.

Proszę tylko mi nie pisać żebym sobie kupił konsole :) Wole używać myszy i klawiatury niż pada. No i grafika lepsza na PC. Cóż takie przyzwyczajenie. Gry to przeważnie RPG np. nowy wiedźmin :) no i "strzelanki", dla żony simsy :/

Może mógłby ktos podać spis elementów lub gotowe zestawy warte zainteresowania?

Dziękuje bardzo i pozdrawiam.

Fajne zestawienie ale moim zdaniem za bardzo przycięli na dyskach twardych. Obecnie 1TB to minimum a w przedziale ok 2000zł proponują połowę tego.

Tak dla ostrzeżenia nie kupuj zestawów komputerów z allegro niech cie nie zwiedzie 12gb ramu czy inne nie potrzebne zabawki...
Nie dosyć że elementy sa z najniższej pułki to obudowy nie zapewniaja odpowiedniego chłodzenia a zasilacze potrafia spalić cały sprzet po lekkim overlockingu:)
Ja osobiscie kupiłem swój komputer 3lata temu za niecoponad 3200zł co prawda był to złożony zestaw w komputroniku ale z racji okazji bo normalnie kosztował 4000zł go kupiłem...Gdybym przez moja głupote nie spalił płyty głównej nie wkładał bym w niego ani złotówki no może oprócz chłodzenia dzieki któremu przetaktowałem wysoko procesor,I do tej pory nie mam najmniejszego problemu z odpaleniem gier na full detalach czy rozdzielczosci 1650-1080...Zobaczymy jak bedzie bf3 latał:)
A yoshi mówi prawde chodziaż ja bym kupił minimum 1tera albo 2tera i nie kupuj dysków wd czy segatte'y wybierz samsunga z czystym sumieniem moge polecic;)

Na pojemności dysku aż tak bardzo mi nie zależy. Dołożyć drugi dysk to nie problem, gorzej z innymi podzespołami.

Dzięki za ostrzeżenie, oczywiście pierwsze na co wszedłem to Allegro :)

Bardziej zależy mi na wydajnej karcie graficznej i dobrym procesorze.

Hermes, dzięki za zestawienie. Czegoś takiego szukałem.

Czy takie zestawienie jest ok?

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2011?page=0,5

Czy można jeszcze coś zmienić na lepsze?

Ja osobiscie bez wachania wybrał bym intela może i amd ma lepsze osiagi ale to nie amd pociagałem pod niebotyczne sumy;)
Ale pamietaj jak wybierasz płyte główna to patrz czy obsługuje crossfire czy sli bo potem kupisz karte graficzna nvidi i płyte z chipsetem ati i moga być problemy a o spieciu 2 kart w tandem zapomnij.
Ja osobiscie nie szukał bym złożonego zestawu na jakis forach tylko samemu poskładał ;)

Wiem że lepiej poskładac samemu. Problem w tym ze nie chce wtopić kasy i za 3 miesiące zmieniać sprzętu, bo wybrałem starą kartę graficzną i słaby procesor.

Obecnie 1TB to minimum a w przedziale ok 2000zł proponują połowę tego.

Nie każdy potrzebuje 1TB;)

---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post o 11:10 ----------

Czy takie zestawienie jest ok?

http://www.purepc.pl/zestawy_kompute..._2011?page=0,5

Czy można jeszcze coś zmienić na lepsze?

Ram goodram -fe
dysk wd -fe
amd -fe (jak już to intel, amd zawsze ma jakieś dziwne wynalazki i patenty;)- nie żebym nie lubił amd jako firmy bo używałem kupę lat amd bo tańsze były zawsze i to sporo, dopiero pod koniec przygody z puchą wskoczyłem na intela )

Nie każdy potrzebuje 1TB

Niby tak ale 500GB to obecnie dość mało i przy aktywnym użytkowaniu dość szybko stopnieje. System , parę gierek, trochę muzy i filmów i 200GB to tak na dzień dobry zniknie. Pozostanie 200 pare, zapas jest ale czy to tak dużo ;). Ja u siebie mam 2x 640 od ponad 3 lat, parę razy musiałem już rozpocząć akcję sprzątania bo np samych filmów i programów nagranych z TV za pomocą karty telewizyjnej miałem ponad 200GB :D.

Czy wybrać intela czy AMD to już skomplikowana sprawa, wręcz dla niektórych ideologiczna. Ja zawsze biorę AMD bo jakoś korzystniej wypada w stosunku wydajność/cena oraz (przynajmniej dotychczas) o wiele lepiej wypadało przy unowocześnianiu kompa. Nie wiem jak to teraz jest z intelem ale warto się zorientować czy nie ma jakiś haczyków z tym do jakiej płyty jaki można wsadzić procesor.
Jak składałem parę lat temu swój komputer to intel miał taki bajzel, że niedrogie płyty obsługiwały tylko 2 rdzeniowe a do 4 rdzeniowych trzeba było na innym czipsecie który już teraz jest zupełnie przestarzały i pewnie nie łyka procków serii i3/5/ czy 7 a płyty przy tym chodziły po 450-500zł czyli drogo.
A tak kupiłem płytę za 200zł z AMD z ich AM2+ i rok temu unowocześniłem procesor a jak osłabnie to za 2 lata znów unowocześnię na najmocniejszy 6 rdzeniowy phenom i komp z dość żwawym prockiem będzie mi chodził dobre 6 lat :)

Obecnie przy AMD nie wiadomo jaka będzie przyszłość podstawki AM3+, czy utrzyma się tak długo czy będą zmiany bo nowy procek AMD jest lekkim niewypałem i mogą go dość szybko zastąpić kolejnymi wersjami a wtedy nie wiadomo jak długo ta podstawka się utrzyma.

Jeżeli kolega nie ma zamiaru w przyszłości ulepszać kompa to w sumie obojętne co kupi ;)

I dlaczego uważasz że pamieci goodrama sa fee??

Bo robią zwykłe(przeważnie) ndune jak flaki z olejem pamięci, nic ponad normę w nich nie ma...
Zobacz ile waży przececietna gra +10gb ile jeden film w full hd już nie mówie o kolecji muzyki w flacu bo to zjada miesce...

No jak ktoś lubi chomikować to owszem;) Ja oglądam film i wyrzucam, pogram w grę i wyrzucam, po co to trzymać ?

Dla mnie nie jest to takie obojętne :)

Filmów na nim nie będę oglądał. Do muzyki używam IPhone, do internetu iPad. Komputer tylko i wyłącznie do rozrywki :)

Napewno w przyszłości będę go wolał ulepszyć niż kupić całą nową skrzynię.

Wolał bym tez żeby komponenty były w miarę nowe technologicznie. Chyba i tak mi pozostaje tylko iść do sklepu i skompletować komp samemu :)

Nie orientuję się w dyskach SSD ale na Twoim miejscu przyjrzał bym się temu tematowi, skoro nie potrzebujesz wiele miejsca może coś z SSD by się nadało dla Ciebie

Jeżeli ma być to maszynka nastawiona na gry to IMO powinieneś mieć minimum 4 rdzeniowy procesor. Już obecnie są gry które zabijają 2 rdzeniowe procesory i taki intel i3 pomimo znakomitej wydajności z rdzenia dość szybko może się okazać za słaby.

To że ich pamieci nie maja radiatorów na bankach pamieci nie oznacza że sa fee,Wrecz przeciwnie to chyba najlepsze pamieci jesli chodzi o stosunek jakosc cena...
Karol82 Jeśłi chcesz moge popatrzeć na allegro i skompletować ci skrzynke w twoim budżecie najlepiej jak byś napisal na gadu to bym ci wszystko wytłumaczył:)

To że ich pamieci nie maja radiatorów na bankach pamieci nie oznacza że sa fee

A kto tu mówi o radiatorach? Bardziej mi chodziło o taktowania i czas dostępu.. A jeśli chodzi jakość/cena to owszem jak ma być tanio to lepiej goodrama niż takiego kingstona(z doświadczeń wiem że bardziej awaryjny)

Niedawno w komputerze firmowym wymieniałem na SSD i rzeczywiście jego szybkość i brak jakichkolwiek hałasów to naprawdę robi duże wrażenie. Ale ceny są dosyć wysokie.

Ja bym brał proca intela. Ram zamiast goodram jakieś OCZ.
Co do grafiki to albo poszedłbym w GTX460 (potem jak będzie Ci mało, kupujesz drugą taką samą i masz SLI genialne SLI) ewentualnie GTX 470 lub GTX 560Ti

Co do Samsungów mam mieszane uczucia, a mianowicie jeden dysk mi 3 razy padł i oddawałem go na gwarancje. Dołożyłem do niego ostatnio Samsunga F3 1TB, który póki co chodzi bez problemów.

Powrót