• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zakup wzmacniacza.

Reakcji
0
Witam! Jestem nowy na forum i jeżeli nie tu dodałem post to najmocniej przepraszam. Tak więc przymierzam się do zakupu wzmacniacza do kwoty 600zł. Moje wymagania od wzmacniacza to żeby jego brzmienie było dość naturalne nie podbite czy np; średnica cofnięta tak jak w moim posiadanym Pioneerze, bas żeby był miękki i w miarę nisko schodził reszta pasma nie za ostra. Rozważałem zakup wzmacniaczy takich jak:
- Sony Ta-F570es
- Sony Ta-F590es
- Pioneer A-656 Mk2
- Pioneer A-676
Kolumny to mam aktualnie przejściowe stare stx'y ;p a za niedługim czasie zawitają nowe diy. Muzyka jakiej słucham jest różna to co wpadnie w ucho :) np: hardstyle, klubowe, rap. Źródło to przeważnie komputer z zewnętrzną kartą dźwiękową Creative X-Fi a drugie źródło to Sony CDP-790. Co byście polecili ? :)

pioneery sobie daruj bo będziesz mocno zawiedziony. Oba sony są ok ale nie w kwocie 600zł;) do puli dorzucił bym coś z roteli i marantzów. Dodatkowo moge polecić teac a-h500i - sam używam już dość długo i jestem zadowolony;)

To Pioneery odpadają ;p a Sony są poniżej 600zł więc sam nie wiem już który wybrać wzmacniacz.

Jakoś nie przemawiają do mnie te CA. A co byście powiedzieli o Yamaha , Denon ?

W nowych diy za bas będzie odpowiadać STX.10.2.400.8.F.S.MC za wysokie tony to T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X a GDM jeszcze nie wiem jaki. Znajomy mówił, że Yamahy mogą być za ostre do kopułki alu. Polecano mi sony ale wolę się upewnić.

Ostatnia edycja:
Neutralny, z miekkim basem i niewyostrzona górą to tylko 570ES z tych podanych, sam posiadam i na wiekszosci kolumn gra podobnie, nie jest ostry nawet z tytanowymi kopułkami których jestem wielbicielem, bas schodzi nisko nawet w przypadku kolumn zamkniętych.

Do 600zl ciezko znalezc wzmacniacz ktory przebije sony pod wzgledem
-solidnosci budowy
-bezawaryjnosci
-wydajnosci pradowej
-mocy
-brzmienia

Pasuje naprawde do kazdej muzyki, slucham na nim wszystkiego od symfonii po hardcore i hardstyle, jesli zapewnisz mu jeszcze dobre zrodlo to odwdzieczy sie jeszcze bardziej.

U mnie gra z Sony DTC-57ES w roli daca, za transport plikow robi komputer i sony cdp 790

CA 540 to bieda przy tym soniaku, yamaha ax700 conajmniej klase nizej, a po drugie dobra yamaszka ax zaczyna sie od ax900.

Denony w tej cenie beda ostre na gorze (mowa tu o 920, 860)

przerobilem w zyciu góre sprzetu, i obecnie w domu gosci tylko marka sony ze wzgledu na stosunek jaksoci do ceny, solidnosc budowy i brzmienie ktore mi odpowiada

A ile maksymalnie można zapłacić za tego 570es ? I czy jest znacząca poprawa dźwięku jeżeli dałbym jako transport DTC?

Powiem Ci ze i po 700zl sie sprzedawaly, 550-600zl to taka dosc normalna cena teraz, wazne aby byl oryginalny bez sladów napraw i ingerencji.

Jeśli to bedzie Twoj pierwszy powazny wzmacniacz, badz przesiadasz sie z niskiego modelu na tego soniaka to wzrost jakosci bedzie bardzo odczuwalny ale po zmianie zrodla bedzie to kolejna klasa w gore.

Jeśli stawiasz na zrodlo w postaci komputera wtedy DTC bedzie dobrym rozwiazaniem jesli masz w kompie wyjscie coaxialne lub optyczne, szczegolnie ze takiego DTC z uszkodzona mechanika mozna kupic juz za ok 300zl, jesli natomiast masz jakas kolekcje plyt nawet cd-r to wystarczy odtwarzacz cd, dobre modele kupisz juz do ok 200zl np cdp 950 czy cdp 970.

Nie, w srodku wyglada konkretnie, budowa czesto odzwierciedla klase urzadzenia, to jest wzmacniacz z jakiejs wiezy midi chyba z takich malych zestawów dobrze wspominam np zestaw Denona D-250, tez konkretny zestaw dzielony ale to nie brzmienie ktorego szuka autor anyway.

Tak, przesiadam się z niskiego modelu Pioneera, który dotychczas służył mi dobrze i nie narzekałem ale przyszła jego pora tym bardziej jak ja kupuję sprzęt to mam przez kilka lat a zawsze najdłużej wzmacniacze. Jeszcze jedno pytanie czy ten Sony zgra się z dobrze z tymi głośnikami o których pisałem wyżej?

Zgrac sie zgra chociaz nie ma co ukrywac ze zasluguje na wyzszej klasy glosniki. bardzo dobrze gral np z STX-FX300 nie wiem jak dlugo musialbys zbierac kase ale naprawde warto zrobic kolumny raz a porzadnie

edit: teraz doczytalem ze rowniez masz sony cdp 790, tak wiec taki cd na poczatek tez spokojnie wystarczy

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że zasługuje na lepsze głośniki. W tej chwili jest to tylko zmiana wzmacniacza niebawem będą inne podłogówki lub monitorki. A gdybym zamiast 10.2.400 kupił SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ?

Dorzucajac do tego GDM AWX i dobra kopulke np Seasa 27TBFCG mysle ze bedzie ok, tylko pozostaje zwrotnica do takiego zestawu.

STX FX300 to juz dobre kolumny do ktorych jest pelna dokumentacja dtaletgo je polecam.

Powrót