• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zakwas na chleb - dobry sprawdzony przepis.

Reakcji
17
Siema

Bardzo bym prosil kogos w ''temacie'' o podzielenie sie wiedza na temat dobrego zakwasu chlebowego. Przepisow w sumie jest sporo ale ciezko cos wybrac.

Dziekowac !!

Przepis mojej ukochanej :) :

Mąka razowa żytnia (typ 2000) i woda... tadamm ( sama mi tak podała).
A dokładniej : 50g mąki + wody letniej, tyle aby po połączeniu miało konsystencję gęstej śmietany. Mieszasz ręcznie i odstawiasz w ciepłe miejsce, np na szafkę w kuchni na minimum 2 dni. Później " dokarmiasz" mąką i wodą i znów odstawiasz w ciepłe miejsce. Sprawdzony przepis/ taki zakwas możesz mieć na całe życie.

Przepis mojej ukochanej :) :

Mąka razowa żytnia (typ 2000) i woda... tadamm ( sama mi tak podała).
A dokładniej : 50g mąki + wody letniej, tyle aby po połączeniu miało konsystencję gęstej śmietany. Mieszasz ręcznie i odstawiasz w ciepłe miejsce, np na szafkę w kuchni na minimum 2 dni. Później " dokarmiasz" mąką i wodą i znów odstawiasz w ciepłe miejsce. Sprawdzony przepis/ taki zakwas możesz mieć na całe życie.
Ważne żeby się nie zepsuł, więc czasem trzeba chleb upiec :-)

Powoli rosną.
e3d06361894d0d0e919a11dcc573c487.jpg

Poszło z Commodore 64

Przemyslalem temat, mam juz dwa male jedwabniki (5lat i 6,5) i chyba odpuszcze, na dodatek zona powiedziala zebym se trzeciego jedwabnika wybil z glowy.
Takze bede przerabial temat z chlebem.

mirfak
Zeby tak daleko nie bylo to bym wpadl na ''kromeczke''

Pozdr
Zapraszam. Do Katowic rzut beretem.

Wyciągnięte z pieca:
f388a66744a23697b36bc4c23b46a169.jpg

Poszło z Commodore 64

Wpadlem do sasiada na szybka szklaneczke wczoraj, utnie mi ladny kawalek granitu do piekarnika na podkladke. Jak sie uda to moze bez foremki sie bedzie pieklo na tym blacie (jak sie nagrzeje to moze cos z tego bedzie).
Zakwasik o 5 rano mial pierwsze mieszanie, widac ze cos tam zaczyna delikatnie pracowac, zmienil sie minimalnie kolor ale zapachu jakiegos jeszcze nie wydaje z siebie.

Bede updejtowal.

- - - - - aktualizacja - - - - -

czytam naglowek i mysle sobie ze spam...

ale Wy tak na powaznie :D

az sie glodny zrobilem :D

Jak widzisz Pawel warjatow nie brakuje.

Należy wiedzieć,że chleb na drożdżach nie jest zdrowy , a wręcz chorobotwórczy .Już nie mówiąc o tym,że zboża u nas są spryskiwane rakotwórczym randapem .
Gdzieś w sieci był na ten temat wykład profesora Żdanova,ale nie mogę tego teraz znaleźć .Kiedyś robiono chleb na zakwasie chmielowym .Za wschodnią granicą nadal tak robią,a może i u nas też.

Mogę Wam dać przepis na chlebek bez zakwasu jeśli ktoś był by zainteresowany;)

Powrót