• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

    Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zakwas na chleb - dobry sprawdzony przepis.

Od dawna nie kupuję w piekarni takiego badziewnego pieczywa .Zboża też pryskają aby mieć wyższą cenę za ziarno .W wielu krajach glifosat-randap jest zakazany .Kolego czarodziej znajdź odpowiedź dlaczego mąka jest taka biała ?Są jeszcze inne składniki dodawane do pożywienia ,zatem życzę smacznego ;)
 
Zakwas juz dokarmiam od niedzieli, zaczyna juz delikatnie cos pachniec/smierdziec z niego. Zakwas robie na mace razowej, nie wiem czy np mozna zakwas dokarmiac co jakis czas roznymi makami np na przemian przenna i np zytnia ?


Pozdr
 
Ogólnie staropolsko to na żytniej mące się robi zakwas.
Trzeba, go później pilnować i regularnie dokarmiać aby się nie zepsuł.
Miałem kiedyś dziesięcioletni zakwas ale nie dopilnowałem i spleśniał :( Ale był na tyle mocny, że chleb nie wymagał drożdży żeby urosnąć.
Nie przejmuj się jak Ci pierwszy chleb nie wyrośnie. Zakwas podobno im starszy tym lepszy.


BTW polecam do cista dodać łyżkę płaską miodu, chleb o wiele smaczniejszy w moim mniemaniu :)
 
Pszenna słabo fermentuje. Ja zostałem przy czystym żytnim.
Za to do wyrabianego ciasta możesz sypać co chcesz.

Poszło z Commodore 64
 
Upieczone i prawie juz zjedzone. Pierwszy chleb wyszedl bardzo fajnie. Polecam takie eksperymenty, warto.

3a1007e789317266889aed5c9791a290_1512331667.jpg
e5f97138581efda0159311dd6793f0e5_1512331667.jpg
 
Powrót
Góra