• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamiast SC10

Reakcji
0
Posiadam kolumny dwudrożne na GDN 16/50/6 i visatonie. Jestem zadowolony, ale się osłuchałem i trochę mnie męczą wysokie tony. Jak słucham np. Anny Jopek to szeleszczące głoski kują w uszy. Chciałbym nie wydać za dużo, ale też chcę poczuć różnicę w jakości.
Najlepiej wymiary zewnętrzne 104 mm jak visaton i dobrze jakby nie trzeba robić dużej modyfikacji zwrotnicy (poza tłumieniem). Wygląd też się liczy :-)
Myślałem o dx25tg, ale opinie są o nim różne. A może jakiś SEAS?

bierz DXa. zwrotnice znajdziesz gdzies na forum - tzn ktos te kolumny przerobil ale nie pamietam juz kto :???:
inne glosniki wymagaja juz pomiarow

G 25 FFL 8 ohm
Cena: 214,90 PLN

SC10SC 10 N 8 ohm
Cena: 59,90 PLN

No chyba troche przegiąłeś :), kolega napisal ze nei chce wydawac za dużo.

A tam zaraz przegiąłem... przynajmniej trzyma wymiar 104 mm :)

A jak już koniecznie "tanio" to Seas (98mm) 22TAF/G za ok. 105zł i więcej nie trzeba do szczęścia.

Chyba jednak się zdecyduję na DX i mam nadzieję, że będzie lepiej. Jednak musi być 104mm, bo SC10 ma szeroki kosz w porównaniu do frontu i dziura trochę duża jest. Jeszcze tylko muszę przekonać żonę, że mi się koncepcja zmieniła :-(. A kiedyś było tak pięknie i mi Creative nie przeszkadzał, ahh..

Co do zwroty to DX jest bardzo popularny, ale nie w tej konfiguracji. Ale myślę, że kopułce wyjdzie na dobre w sensie brzmienia jak będzie wysoko cięta (choć rezonans ma niziutko), a z tłumikiem sobie poradzę. I jak mi jeszcze Jopkowa podskoczy to ją wyślę do logopedy :-)

104mm ma jeszcze kosz od... Tonsil GDWK 10/80/19
specyfikacja
charakterystyka
713.jpg

Wg Pana Koserczyka z Protonsilu to GDWK10/50/19 = GDWK11/100 a jedyna różnia to inny korektor. 11/100 miałem, słuchałem i było nieźle aczkolwiek rewelacji to fakt nie ma gdy porówna się z innym kilka klas lepszym.
Głośnik można delikatnie "podrasować" (nie stosowałem) doklejając drugi magnes do obwodu magnetycznego (koniecznie musi się odpychać) dokłada to indukcję w szczelinie i poprawia się szczegółowość głośnika.
Być może podobny zabieg można wykonać przy SC10n i wyciągnąć z niego wiecej, zamiast wymiany na inny?

W podobnej cenie do DXa jest 27TFF i wolałbym go jednak zdecydowanie, szczególnie, że bardzo niskie cięcie nie jest priorytetem.

Powrót