Witam wszystkich to mój pierwszy post.
Też mam problem z SW dlatego dołączam się do postu. Zrobiłem sobie kolumienki dwudrożne na GDN16/50/6 i SC10N w/g zwrotnicy Pawła S. 22 litry w wąskiej obudowie BR. Ponieważ nie byłem zadowolony z odsłuchu to zacząłem zgłębiać SW.
Karta SB Live5.1, przewód do pom. impedancji wykonałem w/g helpa. Ch-ki częstotliwościowe zrysowałem z katalogów, kalibracja zrobiona, pomiary przypadkowych rezystorów OK. Na początek przekonałem się, że WinISD nie nadaje się nawet do zgrubnego liczenia BR, bo machnełem się o kilka cm. Zrobiłem nowy BR i zdjąłem ch-kę impedancyjną z GDN i SC10. Wstawiłem filtry do symulatora i oniemiałem.
Dziura w środku spowodowana zbyt rozsuniętymi cięciami zwrotnicy i zwarciem akustycznym i rezonans 15k. Odwinełem cewkę na niskim (mam miernik indukcyjności), odwróciłem polaryzację wysokotonowego i dałem w szereg 4,7Ohm.
Nie jestem dobrze osłuchany, ale jest zdecydowanie lepiej, choć myślę, że dałoby się jeszcze coś poprawić. Co jest nie tak z tymi pomiarami, bo przecież zwrota nie może być tak skopana?
SC10N (pomiar powtarzałem kilka razy
GDN w obudowie BR

zwrotnica oryginalnie
i ch-ka
i po wstępnych zmianach
No i co schrzaniłem? Oczywiście wpisałem parametry głośników (te co były), pilnowałem jednostek.