• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zaprojektowanie zwrotnic

• Autor wątku Autor wątku Zakk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Budu bardzo vděčny za zaprojektowanie zwrotnic

Budu bardzo vděčny za zaprojektowanie zwrotnic

Ještě raz proše!!
gdn 20/80+stx gdwk 10-200-8-pj.

UWAGI MODERATORA
cudny90, nie przesadzaj! bo poleci zaraz ostrzezenie! co jak co ale jestesmy otwarci na wszystkich obcokrajowcow

Zakk, nikt u nas nie stosowal takiego polaczenia gdn 20/80+stx gdwk 10-200-8-pj bo to bedzie slabo grac!
ale wiem ze jest gdzies jakas zwrotka pod inna wysokotonowke - jakiegos tonsila.

cudny90 morda w kubeł.

Zakk - GDN to bardzo fajny glośniczek, ale do konstrukcji 2-droznej nie za bardzo sie nadaje. Musiał by grać z bardzo dobrą wysokotonówką, która można nisko uciąć lub jakąś niewielką szerokopasmówką, która wysoko pociagnie.

šukalem němožem nic naist.
K Ja wiem měl byt stx gdn 18-120-6- sw.Jest to škoda buda gotowa, na 20/80.

Zakk napisał:
K Ja wiem měl byt stx gdn 18-120-6- sw
Zakk, w tej zwrotnicy GDN 18 SW + PJ, GDWK jest najniżej ciety 3-rzedem - tak wiec mozesz zastosowac filtr od tego glosnika. jednak na GDNa musisz sam zrobic na sluch filtr

Zakk, rozumiesz wogole cos z polskiego? bo my sie raczej domyslamy polowy :D

A tam się nie da. Jak juz zrobione to szkoda marnować wszystkiego.

Ja proponuje tak , do GDN 20/80 , co prawda to jest do GDN 20/80/2 ale myśle że oba głośniki są bardzo podobne więc będzie pasować.

Do GDWK najlepiej coś typowego, 3 order HP 3,5kHz : 3,3uF + 240uH + 10 uF + (-3 do -4 dB Lpad : 3,9 + 22 ohm) . Polaryzacja odwrócona.

Będzie działać o niebo lepiej niż jakaś uniwersalna zwrotnica.

Zwrotnica jest udielana,teras ju dorobil,gra to dobře.Testujem.děnkuje moc.Zakk

Powrót