• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz DELL ADP-70EB - obniżanie napięcia dla radia samochodowego żarówką ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Cześć,
Tak jak już wspominałem... Mam radio samochodowe Pioneer MVH-1400UB. I w domu mam zasilacz od starego laptopa, jest to DELL ADP-70EB i chciałbym nim tylko sprawdzić czy radio jest sprawne. Ma on aż 20V i 3.5A, i moje pytanie jest takie: mam w domu żarówkę która ma 6V 100mA, i czy mogę ją dać razem z radiem aby obniżyć napięcie z 20V na 14V specjalnie dla radia ? Bo wiem, że 20V to już za dużo dla samochodziaka...

Zastanawiam się po co ci radio jak auta nie masz, bo jak byś miał, kogoś znajomego kto ma to bez problemu by się pod akumulator podłączyło, chyba że planujesz założyć kolejny temat pod tytułem spaliłem radio lub kto wie co jeszcze za pomysły ci przyjdą do głowy.

Hahah...:D Pomysły jak pomysły. No dzięki za rady.:/ Ja się pytam grzecznie i po "ludzku" czy można podłączyć żarówkę która zbije to napięcie - toż nie podłącze pod 20! A Wy mi tu mówicie, że spale że to że tamto... Toż jak inaczej mam zniżyć to napięcie ? Nie mam samochodu, ale chcę mieć radio w domu bo i lubię pomajsterkować.

---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post o 12:37 ----------

Pomysły... No przecież do jasnej ciasnej nie podłącze pod 230V albo pod paluszek 1.5V.:/ Po prostu chcę tylko je uruchomić...

No to nie ma o czym mówić -- żarówka nie służy obniżaniu napięcia, do tego jest np. stabilizator lub przetwornica.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót