• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zasilacz do radia

Reakcji
14
siema.

potrzebuje podlaczyc radio na dzialce znajomemu i teraz mam maly dylemacik jaki zasilacz kupic z jakim duzym pradem wyjsciowym...

wczoraj podlaczylem pod male tafko i zasilacz altrona na stabilizatorze 7812 i sie tak grzal ze po 5min nie moglem go dotknac a byl z niewielkim radiatorem... :/ wydaje mi sie ze stabilizator ten ma max 1,5A wy..

myslalem o takim:
http://allegro.pl/item397621973_zasilacz_stabilizowany_impulsowy_12v_2a_2000ma.html

moze ktos sie wypowiedziec ?

jak kazde potrzebuje takie same zasilanie... ;) pytam jaki prad to potrzebuje i czy taki zasilacz bedzie dobry- nie bedzie sie grzal do czerwonosci..

dolphin123 napisał:
jak kazde potrzebuje takie same zasilanie...

Ze jak?
Moze kazdy samochod poztrebuje takiego samego paliwa, zarowno diesel jak i benzyniak? Kolego zastanow sie co piszesz. Radio samochodowe potrzebuje zasilacza conajmniej 10A, czyli koszt jego wykonania to conajmnieje 100zl (przy posiadnaiu wiekszosci czesci).
Powodzenia! heheh

Zasilacz komputerowy przy 12v daje jakieś 12-14A.
Na alledrogo można wyrwać za jakieś 50-60 zł nówkę.

3A? :???: to co to jest za radio? TDA1554Q wymaga bezpiecznika 3A :???:
kup najtanszy zasilacz komputerowy lub od jakiegos kolegi stary zapozycz

zasilacz od kompa mam tylko chodzi o to ze to ze chcialbym mniejszy zasilacz i druga sprawa aby nie gubil stacji zasilacz ma caly czas pracowac...

z jaka wydajnoscia pradowa szukac zasilacza ?

co znaczy wiekszy ? nie siedze w radiach i nie wiem jaki pobor pradu maja dlatego pytam. zasilacza komputerowego nie chce bo po jego rozlaczeniu zanikna stacje a caly czas nie moze chodzic bo jest za glosny... a zasilacz typu ktory podalem moglby sobie byc ciagle w sieci bo go nie slychac;)

dolphin123 napisał:
po jego rozlaczeniu zanikna stacje a caly czas nie moze chodzic bo jest za glosny...
Odłącz wiatraczek i sprawdź czy sie nie będzie wyłączał.
U nas w firmie zasilacze atx chodzą ze 100W obciążeniem bez wiatraków i jest dobrze ;)

UKA napisał:
Odłącz wiatraczek i sprawdź czy sie nie będzie wyłączał.
U nas w firmie zasilacze atx chodzą ze 100W obciążeniem bez wiatraków i jest dobrze ;)

dzieki, takich rad potrzebuje;) rozumiem ze jak bedzie sie grzal za mocno zasilacz to sie napewno wylaczy ?;) nie chcialbym czegos pojarac:P

Powrót