• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zasilacz do wzmacniacza samochodowego

Reakcji
0
Zrobiłem sobie kolumny na głośnikach Tesli 120W kazda. Nie mam za wiele kasy na wzmacniacz 200zł to pomyslałem że kupie wzmacniacz samochodowy 240W 100zł i zostanie mi na zasilanie i tu się zaczyna problem bo nie wiem czy to się opłaca i poczebowałbym jakiś schemat.
ZA POMOC DZIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To się nie opłaca :P jak doliczysz do tego przetworkę tudzieś trafo.. to lepiej kupić od razu normalny - za 300zł spokojnie na allegro coś wyrwiesz

Zorientuj się ile kosztuje trafo, najlepsze takie toroidalne do halogenów o odpowiedniej mocy. I pewnie wyjdzie Ci na jedno, albo i drożej. Kolumny i tak słuchasz w domu i musisz je czymś zasilać więc ja bym stawiał na wzmak stacjonarny. Chociaż kiedyś qumpel na altusach (120 bodajże) rozkręcił całkiem niezłą imprezę wookół samochodu :)

Za grosze można kupić 250 W zasilasz komputerowy AT, wydajmość szyny 12 V powinna być 12 A. Taki zasilacz idealnie sprawdzi się pod warunkiem że uruchomisz go z podłączonym wzmacniaczem i podanym + na REMOTE ( zasilacz nie jest przewidziany do pracy bez obciążenia ).

Nie zawsze zasilacz od PC dobrze dziala bo stabilizacja jest podpieta do +5V i obciazanie samego 12V powoduje spadek tego napiecia. Zazwyczaj wystarcza obciazyc nieco 5V i jest ok.

Mozna zrobic tez zasilacz 12V o pradzie 10-20A. Stabilizator impulsowy nie jest taki drogi tylko trzeba kupic trafo odpowiedniej mocy np z typowym napieciem 2x24V. Opis takiego stabilizatora bedzie w nastepnym EDW.

Powrót