• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz symetryczny 12V na 30V-0-30V 300W

Tak linka widziałem
Schemat ok rozumiem ale nie wiem jak nawinac cewkę
nigdy nie robiłem transformatora czy cewki
Jak się za to zabrać?
Jaki drut jaki rdzeń z czego to najlepiej wyjąć bo słyszałem ze te rdzenie są trudno dostępne
jak się takie coś nawija?
Prosił bym o takie wskazówki

W PDF jest napisane że by zastosować rdzeń ETD34 jak patrzyłem w Google to to wygląda jak transformator ja w swoim wzmacniaczu oryginalnym kupionym nie mam takiego
mam nawiniety na taki jak by pierścień takie coś można też spotkać w zasilaczach od PC
Jak rozpoznać czy ten pierścień się nadaje to jest pierwszą rzeczą następnie jak się nawija takie transformatory jaki drut i gdzie można kupić
może mi powiedz jak dokładnie nazywa się takie trafo to może poszukam jakiś tutoriali

Ostatnia edycja:
w fabrycznych wzmacniaczach samochodowych masz rdzenie toroidalne (pierscienie)
te z PDFa to rdzenie EI

niestety u nas nie da sie kupic tych pierscieni (sa tylko do tlumikow - to inny material!) wiec musimy robic na EI

to sie nazywa transformator impulsowy
i wszystko jest w PDFie!

jedyny problem to zakup drutu nawojowego
wiekszosc firm sprzedaje w duzych ilosciach
moze znajdziesz na allegro firmy ktore sprzedaja na metry

Powrót