• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz symetryczny +/-15V z aku 12V. SZUKAM SCHEMATU

Reakcji
0
Aby sprecyzować temat postu:

Poszukuję schematu/rozwiązania dla zasilacza symetrycznego do mikserka audio
(kilka przedwzmacniaczy, phantom itp). Zasilacz podpięty do akumulatorka 12V.
Potrzebna jest przetwornica + stabilizacja.

Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem są przetwornice na scalakach czy
jakiś trafo?

Jakie są argumenty za jednym, a jakie za drugim rozwiązaniem?

Napięcia potrzebne to +/- 15-18V, pobór prądu max 500-700mA.

Liczy się dobra sprawność; bo aku myslę, że taki 7Ah.

Pomocy, dzięki

Miałem na myśli zwiększenie napięcia via transformator i później stabilizacja itd
czy użycie jakiegoś scalaka, np: MC34063...

Szczerze mówiąc nie wiem, które z rozwiązań jest lepsze, bardziej sprawne.
Nie wiem za jakim rozwiązaniem się rozglądać.

Proszę o pomoc, pzdr
sng.pol46@gmail.com

Dwiedz się najpierw jak działa przetwornica, step down, step up, up-down bo na razie nie masz o tym zielonego pojęcia.

A najlepiej oszczedz sobie nauki i kombinowania i kup gotowa przetwornice z 12V na +-15 czy co takiego. Tania nie jest ale zaoszczedzi Ci klopotow.

luke666 napisał:
Dwiedz się najpierw jak działa przetwornica, step down, step up, up-down bo na razie nie masz o tym zielonego pojęcia.

niech lepiej zacznie od tego, jak działa transformator...

Robisz sterowanie na np. TL494 czterema mosfetami, następnie dajesz sygnał na transformator , a z tamtej strony prostujesz napięcie, wrzucasz stabilizator plus baterię kondensatorów i ma grać. Niedawno co naprawiałem przetwornicę z 12V na 230V to strona pierwotna była tak zrobiona.

mbar: "niech lepiej zacznie od tego, jak działa transformator..."

Na jakiej podstawie sugerujesz mój brak wiedzy w tym zakresie?

Rozwiązanie, które sugeruje piglet11 jest właśnie jednym z tych, które rozpatruje.
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

PS.
Czasem fora mnie przerażają - piszecie po kilka postów: 'lepiej naucz się', 'odsyłam do google' itd... owszem, nie chodzi o to, by podać wszystko na tacy, ale zadałem
konkretne pytanie i przedstawiłem konkretny problem. Może ktoś już budował
takie urządzenie i może mi w tym pomóc. Chcę zrobić, nie kupić.

Wasze pytania zapewne zawsze są wyważone i nigdy nie wzbudzają
uśmiechu na twarzy innych. Mnie śmieszą pytania: "jak zbudowac wzmacha?".
Bynajmniej nie komentuje i nie nabijam się oficjalnie; nawet jeśli gdzieś pojawiają
się błędy ortograficzne, a jest ich sporo.

Kwestię przetwornicy 12V na +/-15V 500mA pozostawiam nadal aktualną.
Pozdrawiam.

steinberg napisał:

może dlatego, że aby transformator działał potrzebujesz napięcia zmiennego a ty chcesz stałe z aku podpinać...przynajmniej tak zrozumiałem Twoje posty

Dlatego stosuje się układ PWM, albo timer jakiś puszczający sygnał prostokątny do wysterowania kluczy, alby uzyskać napięcie zmienne. Dobre przetwornice też podobno wychodzą na SG3055 z transformatorem złożonym na rdzeniach z trafopowielaczy starego typu.

Co do LM2585 - przymierzam się równiez do niego.

Wyjasniam: oczywiście, że nie chodziło mi o podpięcie aku wprost do transformatora.
Pytałem o serce układu - czy lepiej trafo czy jakiś scalak.
Matko i córko... jesli ktokolwiek zrozumiał, że chodziło o podłączenie
akumulatorka do transformatora... sorki :)

thx

Jeśli chcesz mieć +15 i -15V to raczej polecałbym trafo, mnie zabawy jest jak z impulsową przetwornicą. Możesz pomyśleć również o podwajaczu napięcia.

LuSzTi napisał:
steinberg napisał:

może dlatego, że aby transformator działał potrzebujesz napięcia zmiennego a ty chcesz stałe z aku podpinać...przynajmniej tak zrozumiałem Twoje posty

Też to tak zrozumiałem -- pomyliłem się, sorry :)

A ten akumulator musi być konkretnie taki? Może warto dać akumulator o wyższym napięciu, odpadnie kłopot z przetwornicą i tętnieniami.

Najlepiej 12V, bo to dosyć uniwersalne napięcie; w razie braku mozliwości podładowania
aku, zawsze można użyc baterii.

Zapomniałem: muszę tym gadżetem zasilić mikser ENG - taki mikserek audio przenośny.

Propozycji mam kilka; sensowne wydają się rozwiązania na LM2585 - jest jedynie problem z ich kupieniem w Polsce.
W znajomych sklepach pytałem - nie mają; wpisując w google żaden sensowny sklep nie pojawia się. Niestety u producenta zamówić musiałbym kilkadziesiąt sztuk :(
Transformatorki do tego układu robi Craftcoil; mają swoje przedstawicielstwo w Polsce,
nawet 2 ulice ode mnie. Trafo w magazynie - całe kartony za rozsądną cenę :)

...lub LM2577 - również poza zasięgiem wydaje się.

Wiecie gdzie kupić? Poza zamówieniem sampli.

Pozostaje stary i raczej sprawdzony MC34063.

A tak na chłopski rozum: gdyby tak zastosować NE555 + jakiś tranzystor na wyjściu +
trafo? Czy to złe rozwiązanie?

Z NE555 układ powinien działać na jednym tranzystorze kluczującym 12V, tylko musiałbyś nawinąć odpowiedni transformator. LM2585 idzie dostać w tme bez problemu.

Transformator stosuje sie wtedy gdy jest potrzebna izolacja galwaniczna.

Podejzewam ze w Twoim przypadku wystarczy prosta przetwornica odwracajaca napiecie a plus mozesz wziasc z akumulatora bezposrednio.

A mozesz i zrobic przetworke na trafie, najprosciej bedzie skopiowac sterwonik z przetwornicy car-audio z EDW, zastosowac slabsze mosfety albo bez nich i dac male trafo.

Powrót