• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz symetryczny

A mase głośnika daje do masy zasilacza i potem na płytkę ? A co do tego kitu z altrona ma może ktoś schemat ?

Dałem CI schemat zasilacza! Ten z altrona rózni się tylko tym że ma rezystory rozładowujące kondy...
Barax napisał:
A mase głośnika daje do masy zasilacza i potem na płytkę ?
że co!? :roll: Weź napisz co Ty tam kombinujesz bo może być trochę dymu jak zaczniesz podłączać po swojemu :twisted:

Tasior, no ok ale od tego chyba ma masę w wzmaku... poza tym o jaką płytkę mu chodzi? Chodnikową?

o taki znalazłem schemacik co i gdzie mam podłączyć ? pierwsze to chyba mas z przedwzmacniacza drugie to masa na wzmacniacz a trzecia na obudowę . tak :?:

czyli bez tego rezystora ? czy mi się wydaje czy masa do wzmacniacza powinna być za kondensatorami ?

Ja mam pytanie do tego pierwszego schematu w tym temacie... Tam na wejściu jest 50V a na wyjściu 40V. Jakim cudem? Przecież po wyprostowaniu napięcie wzrasta..

melisław, jak dla mnie te 50V 10A to są parametry mostka a nie napięcie z trafa :roll:

Barax napisał:
Od kiedy napięcie po wyprostowaniu wzrasta ?
od zawsze... zmierz sobie napięcie na trafie na uzwojeniu wtórnym potem podłącz trafo do mostka i zmierz na wyjściu z mostka...

Napiecie wejsciowe do mostka (AC) pomnoz przez pierwiastek z 2 i bedziesz mial wyjsciowe Barax :P

n_omyzs, tak? a nie wzrasta dopiero stala skladowa jak sa kondensatory? chyba ze mowicie o mostkach zintegrowanych z kondami :]

po samym mostku bedzie -0.6v - spadek na diodach.

widziales przebieg napiecia po mostku? nie bedzie to prosta linia, ale impulsy. dopiero kondensator filtruje- wygladza ten przebieg i tak zwieksza sie skladowa stała, dlatego ac*1.41= to napiecie o ktorym mowisz.

[ Dodano: 2009-07-01, 12:43 ]
pewnie mierzycie za mostkiem ale przed kondem :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-07-01, 12:56 ]
zeby nie narobic sobie przypalu wlasnie to sprawdzilem w praktyce. na trafie 15.8v za mostkiem 13.8vdc około. Konda nie dopinalem bo wszystko na pajaka w rekach robione i trzymane, ale wtedy by bylo 13.8*1.41= 19.5vdc

Tasior, zgadza się po wyprostowaniu i odfiltrowaniu wzrasta, po samym wyprostowaniu nie :wink:

Powrót