• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilacz zrobiony z zasilacza z magnetowidu-problem

Reakcji
0
Witam.Zrobiłem sobie zasilacz z zasilacza od magnetowidu.Niestety dziś przez przypadek zostawiłem go na zwarciu włączonym przez 5minut i obudowa poprostu napełniła się dymem.Bezpiecznik jest cały.Teraz jak podłączę miernik do kabla zasilania to miernik piszczy,czyli jest zwarcie..Pod płytką w obudowie zrobiła się dziura od gorąca.Da się to jeszcze naprawić czy muszę szukać innej płytki??Można to bez obaw włączyć do prądu??Proszę o odp.Pozdrawiam

Sprawdź:
1. omomierzem uzwojenie pierwotne i wtórne transformatora,
2. ( testerem diod ) diody prostownicze,
3. kondensatory ( szczególnie elektrolity ),
4. PCB ( spalone ścieżki itd. )

Ścieżki dobre,całe,trafo dobre ma 40ohm,kondensatory dobre,jeden tranzystor czarny i jeden rezystor czarny,ale one były już czarne nawet gdy działał

Da się naprawić starą czy mam zdobyć nową?Mam okazję zdobyć takie 2 płytki:

a moja płytka ta uszkodzona wygląda tak:

82_1276852097_thumb.jpg
[/url]
45_1276852097_thumb.jpg
[/url]

Jak sądzicie lepiej nabyć tamte czy lepiej naprawić tą??

[ Dodano: 2010-06-25, 18:12 ]
??????
:?: :?:

[ Dodano: 2010-06-25, 18:12 ]
??????

[ Dodano: 2010-06-25, 18:13 ]
??????

Jak masz schemat to możesz naprawiać ale pewnie potrwa to "trochę", ja bym skorzystał z innego, sprawnego modułu, będzie sto razy szybciej i na pewno skutecznie.

nie mam schematu...No tak ale jak znaleźć na którym z 8kabli jest napięcie?Który to masa??

[ Dodano: 2010-06-25, 21:42 ]
który z tych dwóch modułów będzie lepszy??

Masę teoretycznie znajdziesz po tym że jest ona połączona z dużą częścią ścieżek, a który moduł lepszy - tego nie wiem, właściwie nawet nie wiadomo czy da się je zamieniać nawzajem, to problem dla kogoś kto się zna na tym i jest na "żywo" przy tym zasilaczu.

Powrót