• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilanie do creative p380

Reakcji
0
mam głośniki Creative inspire p380 zasilacz mag120292th4 o parametrach
input: 230V~ 50Hz 200mA
Output: 12V~2.9A

Zrobiłem sobie odbiornik ir do PC i wyłączam go pilotem i moje pytanie polega na tym czy mogę podłączyć te głośniki do zasilacza PC do gniazda typu Molex (12V stały zasilanie dysków i cdromów) aby głośniki włączały się wraz z PC i wyłączały się razem z nim, bo często oglądam późnym wieczorem filmy i tylko pilotem wyłączę pc i po sprawie a do głośników muszę obecnie wstawać aby je wyłączyć

Jeśli masz zapas mocy na zasilaczu, to czemu nie.
Jeśli się mylę, niech ktoś poprawi

a to nic nie szkodzi że zasilanie głośników jest prądem zmiennym a ja podepnę stały to jak podpiąć bieguny??
O jakim przekaźniku mówisz??
Jak nie rozróżniasz prądów i nie wiesz o jakim przekaźniku mowa, to lepiej nic nie kombinuj bo sobie krzywdę zrobisz, lub uszkodzisz coś. W tej chwili każda rada może nie być przysługą.
Polecam wrócić do teorii i dopiero wtedy zabrać się za modyfikacje.

Output: 12V~2.9A
Tutaj masz AC(jak na razie kolega dobrze kmini tylko reszta miesza:P)
Sytuacja jest prosta, zerkasz w wzmacniacz tych głośników, jeśli znajdziesz tam mostek to podłączasz się za nim z zasilacza komputerowego i układ powinien działać chociaż wzmacniacz będzie słabszy skoro trafo daje 12V AC to zasilacz w tym wzmaku ma ok 16,5V DC...

Ewentualnie lepszym rozwiązaniem był by w/w przekaźnik który by odcinał to 12V AC po wyłączeniu kompa( pod 12V DC z zasilacza komputerowego podpinasz przekaźnik który odcina zasilanie głośników) - najprostsze rozwiązanie i najmniej ingerujesz w wzmacniacz głośników...

RpLand@
rozróżniam prądy wiem że na mój wzmacniacz idzie prąd zmienny tak jak napisałem w 1 poście, a z zasilacza komputerowego mam stały
a co do przekaźników nigdy nie używałem ale wiem jak działa i na jakiej zasadzie
csbiczek@
przekaźnik to chyba najlepsze rozwiązanie ja dla mnie, wolałbym nie dłubać w wzmacniaczu
a jaki przekaźnik proponujesz(bo jest pełno różnych na rynku i nie wiem jaki byłby najlepszy wiem tylko ze cewka ma być na 12v DC) i jak go podłączyć, bo rozumuje tak:
na jedną stronę daje zasilanie z kompa jak płynie to kotwica się zamknie i przepuści prąd do zasilania wzmacniacza
czyli 2x2 wejścia i 1x2 wyjście tak??

Ostatnia edycja:
czyli tak na wtyki 1 i 2 daje zasilanie z kompa na 3 jeden kabel z zasilacza głośników a do 5 kabel który będzie szedł do głośników wraz z 2 kablem od zasilacza tak??
[URL=http://img199.imageshack.us/i/beztytuueozi.jpg/]
[/URL]
beztytuueozi.jpg

Powrót