• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilanie filtra do suba.

Reakcji
0
Siema,
mam taki problem (może tylko dla mnie), mam trafo 2x30V po wyprostowaniu i filtrowaniu ma 42,6V. Zasilam nim LM3886, ale wymyśliłem sobie, że wykorzystam go do suba i ... się zaczęło. Jak wszystkim wiadomo zasilanie filtra to 12...15V. Stabilizatory max Uwej mają 35V.
Co teraz zrobić? Na zenerach?

a nie możesz dać jakiegoś trafa małego? Ja ostatnio kupiłem odtwarzacz na kasety bo potrzebowałem obudowę, a przy okazji było w nim trafo 2x11,5V 15W które też chcę wykorzystać w przyszłości do filtra :wink: całość mnie kosztowała 21zł z wysyłką :mrgreen:

A może i masz rację.
W obudowie suba w końcu miejsca jest w brud :mrgreen:
Mam od starego gramofonu, magnetofonu, dekodera polsatu, CDeka, tunera więc mam w czym wybierać może tak zrobię.
Dzięki za podpowiedź.

Zbić z 40V do 20V szeregowym stabilizatorem na jednej diodzie zenera, jedym tranzystozre i jednym rezystorze.

Powrót