• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zasilanie głośnika dwucewkowego

Reakcji
0
Cześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?

Cześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?

Mozesz go zasilić dowolnie jak chcesz. Uzwojenia połaczone szeregowo, rownolegle, lub osobno. To jest wlasnie zaleta glosnika z dwoma uzwojeniami, ze mozesz go dowolnie podlaczyc. Zwykle glosniki takie podłacza sie rownolegle, tutaj otrzymalibysmy 1om, ale w Twoim przypadku to odpada bo te TDA nie dadza rady. Ja podasz 40W na jeden i drugi kanal to moc sie sumuje, czyli 80W. W pierwszym wypaku tak jak napisales 70W.

wzmacniacze DIY do auta nie maja sensu. uzywane wzmacniacze sa tak tanie, ze zabawa nie ma sensu

tansza opcja to radio pioneer z funkcja "direct sub drive"
wtedy podlaczasz kazda cewke 2ohm pod tylne kanaly (tak, obsluguje 2ohm!) i masz suba z radia o mocy 70w! ;)
przetestowane wiele razy ;)

to trzeba dodatkowo uzyc pasywnego filtra. robi sie strasznie drogo i lepiej ta kase zainwestowac we wzmacniacz

to trzeba dodatkowo uzyc pasywnego filtra. robi sie strasznie drogo

Chyba nie... Ale przede wszystkim chodzi o radość z wykorzystania i modyfikacji tego co się ma. Ma być DIY :)

A od strony technicznej - do radia dorobiłem już wejście AUX, bo nie było i tak samo mogę dorobić filtr. Po prostu odepnę od końcówki TDA8589 wejścia IN-RL i IN-RR i wepnę tam pomiędzy źródło sygnału, a końcówkę, prosty filtr na TL072. Oczywiście sumując oba kanały, żeby na obie cewki szedł identyczny sygnał. Powinno być OK?

To radio nie ma "direct sub drive"

Ale dzięki...

Ostatnia edycja:
Polecam użyć wzmacniacza.
W wzmaku będziesz miał filtry i wiecej mocy do suba.

Ostatnia edycja:
Powrót