• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zasilanie tl072

• Autor wątku Autor wątku yeti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
robie sobie suba do samochodu i pojawił się problem jak zasilać układ tl072 powinien być zasilany symetrycznie ale w samochodzie jest pojedyńcze 12V jak zrobić żeby mieć napięcie symetryczne z elektroniką stoje raczej kiepsko

Kup se bracie przetworke z 12 na +-15V.Ja tak zrobiłem,tera czekam na pake.Jutro rzuce tu linka,jakieś 42zł + przesyłka.
PZDR

Oczywiscie układ można zasilać z pojedyńczego napięcia 12V. Ale to rozwiązanie dla bardziej zaawansowanych.
Przetwornica to bardzo dobry pomysł tylko że drogi.

Ja proponuję zrobić przetwornicę -U na ICL7660, potrzebny tylko 1 lub 2 kondensatory, układ kosztuje 3 zł u Gembary, albo na NE555, 4 diodach i paru kondensatorach, ale więcej części; są jeszcze inne scalone przetwornice, np. Maxim ale nie wiem jak z ceną.

irek, możesz dać jakiś schemat jak zasilać ten układ z pojedyńczego napięcia? aha przetwornica zasilająca końcówki mocy to twoja konstrukcja może z niej można coś wykombinować żeby miała jeszcze +- 12v

dwa oprniki i dwie diody zenera i juz mamy +-12V. Gdzies mialem gifa z tym ale nie na tym kompie. Moze jutro znajde.
ICL7660 czy inne odwracacz napiecia to nie najlepszy pomysl. Bo chodzi o to zeby odizolowac masy a te uklady tego nie zapewniaja.
Zasilanie z pojedynczego napiecia tez gdzies mam gifa ze schematem filtra 20-100 dostosowanego do samochodu. Poszukam jutro.

Wyręcze Cie Irek troszke :)
Tylko tak jak wspominałem,mnie w pajaku śmiga a na płytce nie chce :(
PZDR

Załączniki

• 20-100hz_single_158.jpg
    20-100hz_single_158.jpg
    3.8 KB · Wyświetleń: 0
Powrót