• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zastępstwo dla Missiona

• Autor wątku Autor wątku Hand
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Jak w temacie.
Jakie inne głośniki poza PJ'ką oczywiście, są w podobnej cenie oraz mają podobną jakość brzmienia?
Klece teraz malutkie monitorki, a że forumowe zamówienie nie wyszło na Missiona, to szukam dla niego zastępstwa.
Jakieś propozycje?

Sam nad tym rozmyślam, i rozmyślam także nad zakupem kilku pierdułek na testy:

http://allegro.pl/glosniki-kabele-i-kondensatory-perfekt-promocja-i2431015347.html
http://allegro.pl/tweeter-vw-golf-passat-bora-polo-seat-skoda-car-i2384336105.html
http://allegro.pl/tweeter-wysokotonowy-bmw-i-inne-membrana-jedwabna-i2434053429.html

Dwa ostatnie słuchało się dość często przed wymienieniem na jakiś inny zestaw w samochodzie i często się okazywało że to była wymiana w tył :P
Pierwsze bardzo mnie korcą, bo mają membrane z kevlaru - a tego jeszcze nie słyszałem na wysokich ;)

ETP 110TC ALPHARD z pierwszego linku:
Rozmiar głośnika: 2" / 5.1 cm
X-max: 7.5mm
Całkiem nieźle jak na głośnik wysokotonowy ;)

Powiem szczerze, że mnie zainteresowałes, nawet bardzo tą pierwsza pozycja. Sam również nie słyszałem nigdy kewlarowej wysokotonowki. A cena jest kusząca, może się porwe na nią i dam znać jak brzmi i czy warto :)

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post o 15:22 ----------

Nie mogłem wytrzymać i się skusiłem ;) jak tylko przyjdzie do mnie, to zdam relacje z odsłuchu :)

przydalo by sie cos co jest nie tylko tanie

Jeszcze pamiętam czasy jak były po 89zł :P Wizualnie też wyglądają ładnie, najwyżej będą domki dla missionów :) chociaż nakupowało się różnych takich tanich wynalazków, kilka pudełek tego leży i tu 30zł, tam 40 zł a za to można by kupić dobry zestaw na raty w zamian za to :P hehe

No cóż, motor neodymowy, kevlarowa membrana, jestem strasznie ciekawy, jednak powiedziałem sobie że już nie testuje takich rzeczy i chyba nie będę zmieniał niestety postanowienia. Pora wreszcie na coś porządnego.

Jak powiedziałem, tak zakupiłem. Moją subiektywna opinia nie poparta pomiarami:
piaszczysta jak pj tka
twarda i średnio przyjemna w odsłuchu
głośna
pewne pasmo wybija się ponad resztę

ogólnie nie polecam, ale że ją kupiłem, to zastosuje w projekcie który teraz robię ;)

no to lipa
szukamy dalej...

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

panowie a co powiecie na oem-owa wersje vify
glosniki 2,5" takie jak proa simplex25 mozna bylo kupic po ok 10dolcow za sztuke
byl tylko jeden problem: trzeba bylo kupic 1000szt
mozne by sie tym zainteresowac
moze znajdzie sie tylu chetnych

kto sluchal tego glosnika wie, ze bardzo warty jest swojej ceny

vifa BC25
ceny PROA nie sa warte
10$ juz sa ;)

ale to wychodzi 40zl za glosnik ktoremu trzeba dolozyc jeszcze front
wg mnie zainteresowania nie bedzie

a moze jakis OEM od wavecora?
produkcja w chinach, marka z mniejsza renoma a nadal dobrymi inzynierami... moze uda sie cos taniej lub ciekawszy glosnik? ;)

Wysokotonóki opisane przez Zaph'a
Dayton ND20FB ($8) - Very smooth, usable response. Nifty rear mount design. Good distortion performance above 3.5kHz. Super small and super cheap but definitely usable. Note that this "F" version has ferrofluid. Old/Other tests available. Off axis response curves available. Tested April 2008.
Dayton ND20FA ($8) - Like above, but front mount press fit. Slightly different dome material and slightly more peaking on the top end. Tested surface mounted, a likely installation for this tweeter. Note that this "F" version has ferrofluid. Old/Other tests available. Tested June 2008.
Dayton ND16FA ($8) - Very nice "super-mini" dome 5/8" diameter. Press fits into an easily drilled 1-1/4" hole. Works well from 3500 Hz and up, making it a possible mate with small woofers or mids. Big value for small dollars. Tested February 2007.

może gdzieś by były dostępne w jeszcze mniejszej cenie przy zbiorowym kupnie

słyszał ktoś?

Jak powiedziałem, tak zakupiłem. Moją subiektywna opinia nie poparta pomiarami:
piaszczysta jak pj tka
twarda i średnio przyjemna w odsłuchu
głośna
pewne pasmo wybija się ponad resztę

ogólnie nie polecam, ale że ją kupiłem, to zastosuje w projekcie który teraz robię

Spokojnie, przeciez musi sie dotrzec, wygrzac :P hue hue

świetny pomysł
to są świetne głośniki
tylko ich cena w wersji bez front ala mission to 50 ojro

nie chodzilo mi o 30mm :p
no i napewno nie kosztuja 50E skoro u nas kosztuje 200zl a ferrytowa wersja 180zl (no wlasnie - i nikt sie nimi nie zainteresowal?)

chodzilo mi o cos mniejszego

http://www.aliexpress.com/store/prod...379366452.html
Jeszcze to.
na cos takiego jeszcze mozna sie skusic ;)

wychodzi 45-50zl/para
drozej wg mnie sie nie oplaca - za miesiac bedzie samochodowy AWX za 74zl! :p

Powrót