• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zawieszenie górne w Tonsilu

Reakcji
0
w jaki sposób moge wymienić zawieszenie górne w basikach tonsila?nie chcę paprać się z całym głośnikiem tylko poprostu wkleić nowe zawieszenie.co należy zrobić by wyszło w miare przyzwoicie?nie piszcie o wymianie całej membrany, PLS!

Przeczesaj troche forum, było już wałkowane o regeneracji głośnika. Każdy podawał jak to robi i po krótce opisywał swój sposób.
Jednak (wg mnie) wymiana całej membrany jest prostrza,bardziej pewniejsza. A cena zawieszenia nie jest wcale droższa od całego kompletu orginalnie złozonego (mem+zawiesz).
3635700 to nr gg kolegi z którym kiedys dyskutowlem o regeneracji, on jak pamietam wymienia same zawieszenia i ma jakis patent, ze mu wszystko dobrze wychodzi, jak go ladnie poprosisz to ci powie ;P
Powodzenia.

no ale w tym co znalazłem na forum jeśli ktoś pytał jak to zrobić to zwykle dostawał odpowiedź w stylu "wymień całą membranę z resorem" a ja chciałbym wiedzieć dokładnie jak wymienić sam górny resor w głośniku bo sparciał totalnie.a bawienie się w wymianę membrany wraz z zawieszeniem dolnym to nie dla mnie..
jak moglibyście to napiszcie przybliżoną chociaż metode założenia samego resora na membranę i głośnik.
pozdrawiam

Co za problem? Usuwasz stare, wklejasz nowe. Nawet nie będę opisywał centrowania cewki, bo i tak nie wycentrujesz nie mając dostępu do szczeliny magnetycznej (robi się to przy wkładaniu nowej membrany, ewentualnie można zedrzeć tylko kopułkę i się jakoś męczyć). Ale jeżeli chcesz się męczyć z samym zawieszeniem - centruj na oko; stosuj klej elastyczny i długoschnący, żebyś mógł jeszcze długo po sklejeniu korygować położenie membrany.

no dobra.w takim razie dzienx.zastanawiam sie tylko czy lepiej najpierw podkleić przy głośniku czy raczej pod membraną...
bo chyba trzeba będzie naraz.to jest w sumie spory głośniczek(20 cm średnicy) więc można próbować chyba na oko.będę pilnował żeby krawędź membrany była w tej samej odległości od kosza i tyle...a pozatym resor dolny jest sztywny w miarę więc chyba nie powinno być problemu..
dzięki za wsakazówke.jakby ktoś coś jeszcze wiedział to proszę o kontakt... na przykład GG: 6088233

wcale nie musisz wymieniac dolnego resoru jezeli wymieniasz membrane. Zrywasz kopolke, stara membrane obcinasz maksymalnie blisko cewki, czyscisz kosz ze starego kleju i masz gotowy kosz wrac z cewka i dolnym resorem. Nastepnie centrujesz cewke [np. przez kawałek "panoramy firm" ;)] nakladasz membrane z zawieszeniem na kosz i pozniej kleisz membrane do cewki zalewajac klejem. I wszystko, po robocie. porsciej niz samo zawieszenie i wieksza pewnosc ze prawidlowo wycentrujesz cewke...

[ Dodano: 2005-06-08, 14:32 ]
a i pamietaj zeby zmierzyc polozenie cewki w karkasie i zeby po zblokowaniu/wycentrowaniu cewki byla w takim samym polozeniu(nie nizej, nie wyzej)

hehe...jasne.coś mi się wydaje że łatwiej mi będzie sam resor nakleić...:)nie chce się bawić w membranke bo to bardzo wiele zmieni dla głośnika...a myśle że mógłbym wycentrować cewke tak żeby nie przycierała a magnes i podłożyć pierścień pod spód membranki z papieru...wtedy unieruchomię membranę równomiernie i będę mógł swobodnie naciskać na membranę w czasie klejenia i będę miał odniesienie do pionu...co o tym myślicie?(sam na to wpadłem więc pewnie głupie):P

ja jak pierwszy raz wymieniałem zawieszenie górne w głośniku Tonsil GDN 16/15 to wyszło OK, nie miałem dużo kłopotów... i powiem tyle: najważniejszą rzeczą w wymianie zawieszenia jest to, aby się nie spieszyć! wiem że zaraz mnie inni skrytykują ale przyznam się, że kleiłem na Butapren :P wyszło mi OK, jak na pierwszy raz - to nie jest trudne tylko trzeba dobrze wkleić najpierw pod membranę, a potem palcem centrowałem i przykleiłem do kosza, tak aby nie ocierało w szczelinie :P:P:P <lol>

hej. dj sms, a mozesz mi powiedziec jak unieruchomiłeś membranę żeby się nie przemieszczała?
butapren.widziałem właśnie ten spór....:)nie ma się o co kłócić.ja chyba nawet go użyje bo mam w domku.ale chodzi mi o to jak zrobić to żeby sie membrana nie poruszała przy naciskaniu, no i żeby klej"złapał"jak trzeba.bo papier nie bardzo daje się chyba spirytusem przecierać...podaj mi jakieś szczegóły jeśli możesz

papierową membranę przetarłem zmywaczem do paznokci (:P)

nie uwieżycie mi, ale nie przytrzymywałem w ogóle membrany ;) moja wiedza na temat regeneracji jest raczej skromna, więc złapałem palcem membranę wygiąłem resor i przykleiłem pod spód membrany, tak złapało za pierwszym razem że oooooooo! noi potem kiedy mambrana była już sklejona z zawieszeniem, to nacisnąłem na jedną stronę membrany palcem, tak, aby cewka nie przycierała w szczelinie magnetycznej. na koniec nasmarowałem butaprenem cieńką warstwę na zawieszeniu (od spodu) i grubszą na kosz głośnika... oczekiwałem 5 min aż klej troszkę "zgęstnieje" i przycisnąłem palcem tam membranę gdzie wtedy (tak żeby nic nie ocierało) noi docisnąłem do kosza...

mój bardzo skromny artykuł o wymianie zawieszenia:

http://sound-dimension.blog.onet.pl/1,CT179028,index.html

PROSZĘ SIĘ NIE ŚMIAĆ ZE MNIE :(

dzięki Sms-ik.dobry pomysł.ja pomyśle jednak nad tym kółkiem z papieru żeby nic nie spartolić.rozumiem że smarowanie klejem i czekanie aż wyschnie po czym następna warstwa i klejenie to specjalnie żeby lepiej trzymało..??hmm...może sie nawet uda.zastanawiam się czy wkładać piankowe zawieszenie od nowa czy lepiej w coś lepszego "zainwetować"...w sumie guma jest twardsza...zobacze jak ceby idą.THX wogóle że chciało Ci się pisać.jak kttoś ma uwagi albo pomysły co jeszcze trzeba zrobić to piszcie....pozdro!

ruthi7 napisał:
wcale nie musisz wymieniac dolnego resoru jezeli wymieniasz membrane. Zrywasz kopolke, stara membrane obcinasz maksymalnie blisko cewki, czyscisz kosz ze starego kleju i masz gotowy kosz wrac z cewka i dolnym resorem. Nastepnie centrujesz cewke [np. przez kawałek "panoramy firm" ;)] nakladasz membrane z zawieszeniem na kosz i pozniej kleisz membrane do cewki zalewajac klejem. I wszystko, po robocie. porsciej niz samo zawieszenie i wieksza pewnosc ze prawidlowo wycentrujesz cewke...

[ Dodano: 2005-06-08, 14:32 ]
a i pamietaj zeby zmierzyc polozenie cewki w karkasie i zeby po zblokowaniu/wycentrowaniu cewki byla w takim samym polozeniu(nie nizej, nie wyzej)

A ja jeszcze tylko dodam, że należałoby zalać klejem miejsce styku resora dolnego z karkasem cewki. Z doświadczenia wiem, że w starych Tonsilach klej w tym miejscu już nie daje rady (wykrusza się ze starości) i cewka ociera o nabiegunnik.

Powrót