• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zawieszenie piankowe + interpretacja mocy 3 drożnej kolumny

Reakcji
0
Cześć,

Jak oceniacie zawieszenie piankowe do głośników średnio tonowych. Interesowałyby mnie wpływ zmiany parametrów tego głośnika na przestrzeni lat. Warunki standardowe jak w domu wilgotność od 40% do 70% w zależności od pory roku i temperatura pokojowa od 20 do 26. Światło nie będzie na nie świecić chyba, że przez szybę, ale raczej nie powinno.
Ktoś używał z was może i jak wygląda to z żywotnością interesują mnie głośniki ScanSpeak Iluminator w któych zawieszenie jest piankowe (średnio tonowe tylko).

Jak dobieracie moc głośników powiedzmy nisko tonowy 60W dla 80h i średnio tonowy też musi mieć 60W dla 80h czy może być 30W? I jak to się ma do wysokotonowego który by miał np. 10W. Nie chciałbym uszkodzić zestawu przez złe dobranie mocy głośników

Cześć,

Jak oceniacie zawieszenie piankowe do głośników średnio tonowych. Interesowałyby mnie wpływ zmiany parametrów tego głośnika na przestrzeni lat. Warunki standardowe jak w domu wilgotność od 40% do 70% w zależności od pory roku i temperatura pokojowa od 20 do 26. Światło nie będzie na nie świecić chyba, że przez szybę, ale raczej nie powinno.
Ktoś używał z was może i jak wygląda to z żywotnością interesują mnie głośniki ScanSpeak Iluminator w któych zawieszenie jest piankowe (średnio tonowe tylko).

Jak dobieracie moc głośników powiedzmy nisko tonowy 60W dla 80h i średnio tonowy też musi mieć 60W dla 80h czy może być 30W? I jak to się ma do wysokotonowego który by miał np. 10W. Nie chciałbym uszkodzić zestawu przez złe dobranie mocy głośników
To nie jest Tonsil, więc zawieszenie na pewno będzie dużo trwalsze. Piankowe zawieszenis stouje się po to, by obniżyć wagę membrany (gumowe zawieszenia są trwalsze ale za to cięższe).

Co do mocy to jest tak, że im niższe dźwięki, tym większą mocą głośnik jest obciążony. Porównaj raczej zniekształcenia, jakie generują poszczególne głośniki przy docelowej maksymalnej głośności. Będziesz mógł grać tak głośno, jak będzie pozwalał najmniej wydajny z zestawionych głośników. No i trzeba jeszcze odpowiednio przyciąć głośnik zwrotnicą. Im wyżej tniesz wysokotonowca i bardziej stromym filtrem, tym więcej zniesie.

Kiedyś słuchałem w salonie kolumn, w których były głośniki średniotonowe 20-watowe. Facet, który podpinał sprzęt, coś pomylił i zrobił takie pierdolnięcie kilusekundowe w głośnikach, że myślałem, że już po nich. O dziwo nic się nie spaliło.
Zależy też, jakiej muzyki słuchasz, w jak dużym pomieszczeniu i przy jakich poziomach głośności. Czasem, gdy ktoś lubi słuchać bardzo głośno, potrzebuje głośników, które generują małe zniekształcenia, przy dużej głośności. Inaczej dźwięk będzie zdegradowany. Podbarwiony, szorstki, nienaturalny — słychać, że głośnik już nie wydala przy tej głośności.

Dzięki za odpowiedź,

Jakie byście polecili głośniki średnio tonowe z małymi zniekształceniami tak do 1400zł

Powrót