• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zbiorowe zamówienie Transfromatorów audio - Accuphase E-450

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
1
Zbiorowe zamówienie transformatorów w wykonaniu audio pasujących do Accuphase E-450 produkcji Noratel.

Podstawowe informacje:
Transformator w wykonaniu audio:
- transformatory zalewane na podkładce gumowej z otworem fi 8 mm
- ekran między stroną PRI a SEC
- ekran magnetyczny przeciwzakłóceniowy

Parametry transformatora:
Uwe -230V
2x46 - 600W
2x55 - 80W
2x18 - 20W

Koszt Transformatora przy 20 sztukach to 315zł netto + kwota wysyłki do mnie + kwota wysyłki do użytkownika.

Wysyłka kurierska do użytkownika według furgonetka.pl 15zł
Wysyłka z Noratela do mnie przyjmuje około 50zł(spora paczka i waga)/20 kupujących = 2,5zł

Miło by było by każdy dorzucił po 1zł na taśmę klejąca i folię strecz, kartony i jakieś papiery do pakowania tych "klocków" znajdę.

Zapisywania na listę kończymy: 7.04.2014 do północy, na wpłaty czekam do 14.04.2014(tak by Ci co dostają wypłatę 10tego mogli spokojnie wpłacić).

Lista osob zamawiajacych.
Zainteresowany zamowieniem? Zapis/wypis z listy: >klik<

<table style="width: 100%;"><tr style="border: 0;"><td style="border: 0 ;"> </td><td style="text-align: center; width: 100px; border: 0;">zaplacone</td><td style="text-align: center; width: 100px; border: 0;">wyslane</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">1. wito33 - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">2. kotti7 - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">3. janusz - 1 szt.</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">4. scythe1123 - 1 szt</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">5. turecki - 2 szt.</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">6. kaman777 - 1szt.</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">7. jaman7 - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">8. dzwiedziu - 1 szt</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">9. dj_zibi - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">10. Bebok - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">11. jasio - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">12. micha7n - 2 sztuki</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">13. gi - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">14. huari - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">15. eustachy - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">16. Szakal - 1 x transformator do accuphase E450</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">17. Rhainkraft - 1 sztuka</td><td style="border-left: 0; border-top: 0;"> </td><td style="border-top: 0; border-right: 0;"> </td></tr></table>

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dlaczego cena podana netto ?

Wpisz lepiej ile każdy ma w sumie przelać kasy.

335zł na okraglo liczac?? zgadza sie?? -w tym koszt pakowania i na przyslowiowa flaszke dla zibiego za zajecie sie zamowienim,cena i tak dosc atrakcyjna

Ostatnia edycja:
Cena 390 zł za 700W trafo to dobra cena.
Toroidy wychodzą identycznie, ale już dawno chciałem spróbować z noratela.
Dużo osób chwali nawet zwykłe wersje, wiele konstrukcji fabrycznych takich jak Naim, NAD, Cambridge Audio i wiele innych używa traf noratela i tylko z ekranem pomiędzy uzwojeniami.

Panowie wartości napieć były juz omawiane w wątku z zamówieniem jak nie pasują zamawiać nie trzeba, sa i tak niższe niż napięcia oryginału.

315+vat= ~388zł+15+2,5= 405,5 + 1zł na taśmę do pakowania:) = 406,5

Ostatnia edycja:
Może przedłużyć czas na wpłaty do końca miesiąca...? Chyba nie ma pośpiechu skoro nawet jeszcze nikt nie ma układu.. w moim przypadku potrzebuje 2 trafa..wiec 800 zł to nie jest mało ;).
Jaki jest czas oczekiwania na trafa?

Ostatnia edycja:
Która cena jest aktualna - kwota sumaryczna do przelewu ?...bo padło ich kilka.
Jaki jest czas oczekiwania na trafa?

Koszt Transformatora przy 20 sztukach to 315zł netto + kwota wysyłki do mnie + kwota wysyłki do użytkownika. Co daje: 315*1,23+2,5+15~405,5 i o takich kwotach rozmawialiśmy w wątku.

Również w wątku było wklejone ze koszt oczekiwana na wykonanie trafa to standardowe do 4tyg., czyli im szybciej wpłacimy tym szybciej będzie. Jak dla mnie można poczekać do końca miesiąca, dopytam jutro w noratelu kiedy następuje płatność, jednak nie zamówię traf o ile nie dostanę 90% wpłat.

Ostatnia edycja:
Ale czy te napięcia nie są za wysokie? Bez obciążenia trafo będzie miało większe napięcie i ta granica 80V może zostać przekroczona.

A niby jakim cudem?
Główny zasilacz nie powinien przekroczyć ok 66V, a napięciówka pracuje w oryginale w okolicach 78V, u nas będzie niżej.
Ja od początku pisałem o 45+52 i tak zostało moje trafo wycenione, to Wy upieracie się przy wyższych.
Ja grałem długi czas przy 40+45 i mocy było sporo to 45+52 było by ok.

Wszystko zależy od jakości wykonania trafa, mam trafo indela które powinno mieć 24V a ma 29,2V jałowo.
Dlatego trochę zastanawia mnie czy te 55V nie będzie groźne bo przemnożone przez pierwiastek z 2 daje 77,78V (minus spadek na półprzewodnikach) czyli blisko górnej granicy, chyba ze elektrolity dla tej części zasilania są na 100V.
Ja się nigdzie nie upierałem przy wysokim napięciu :)

Ostatnia edycja:
Dla Nipponów 47000/80V może to byc napięcie na granicy...daltego chyba się zastanowię nad wersją 100V zeby było bezpieczniej.

A czy któryś z Panów wie jaki będzie składał wzmacniacz i do jakiego zasilacza na jakie napięcia zamawiane sa kondensatory 47mF/80V?

wyzo.jpg

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od jakości wykonania trafa, mam trafo indela które powinno mieć 24V a ma 29,2V jałowo.
Dlatego trochę zastanawia mnie czy te 55V nie będzie groźne bo przemnożone przez pierwiastek z 2 daje 77,78V (minus spadek na półprzewodnikach) czyli blisko górnej granicy, chyba ze elektrolity dla tej części zasilania są na 100V.
Ja się nigdzie nie upierałem przy wysokim napięciu :)

Kolego 46x1.4 bo tyle jest pierwiastek z 2 to jak by nie liczył 65 wiec jeszcze masz zapas do tych 80V ;) a te 55 jest pomocnicze napięcie i idzie bezpośrednio.

Ostatnia edycja:
Po co i dla kogo ja ten post napisałem????
http://diyaudio.pl/showthread.php/2...ccuphase-E-450?p=391073&viewfull=1#post391073
Po co Scythe panikę siejesz?
Zerknij łaskawie jeden z drugim na schemat oraz mój rysunek z linku (ten rysowany w paincie), nad rysunkiem pisze jak byk że te wyższe napięcie wpina się bezpośrednio z trafa do pcb końcówek, a środek - czyli 0 - do głównego zasilacza.
Więc po co główne kondy na 100V chcecie dawać jak będzie na nich 60 parę wolt?
Ręce opadają.

To się wyjaśniło..z napięciami i nawet dla filtrów na 80V będzie spory zapas w zasilaczu.

A na marginesie, Panowie " qui rogat, non errat " - nie dziwcie się że ludzie snują domysły, że każdy się zastanawia..że każdy zadaje czasem 'głupie' pytania i że czasem ręce opadają, skoro w wątku o jakby nie było poważnym projekcie nie ma poważnego i z prawdziwego zdarzenia rozrysowanego schematu choćby połączeń napięć, trafa, mas itd. I nie mówie tu o oryginalnym manualu Accu ale o rozrysowanym na nasze potrzeby i pod akurat te PCB. Są ludzie który maja z tą topologią i tym układem pierwszy raz do czynienia, a że nie jest to zabawka... czasem lepiej popytać niż wygrzmocić w sufit jakieś Farady...
Zresztą mówiłem już z kolegą jaskiniowcem, i jako autor PCB sam stwierdził że trzeba będzie taki schemat blokowy, połączeń mas, zasilań, końcówek, trafa i preampa... wrzucić i może sie za to zabierze.

Ostatnia edycja:
Tak chodziło o te pomocnicze napięcie, nie wiedziałem co za elementy są na płycie wzmacniacza.
BTW twój schemat rysowany w paincie nie rozwiał tych wątpliwości, ale przypomniałem sobie, że kiedyś mi wysyłałeś coś i jak się okazuje są tam kondensatory na 100V, więc spoko.
Nie chcę siać paniki chcę, żebyście ewentualne wątpliwości rozwiali, znów się nie zrozumieliśmy...

BTW z tym klockiem to już na prawdę spore napięcia pojawiają. Trzeba uważać.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót