• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zdjęcie metalowej częśći z głośnika GDM 12/60

Reakcji
0
Witam,

Wczoraj przyszły do mnie nowe głośniki GDM 12/60 do altusów 110, bo chciałbym je wkońcu odnowić :)

Wyjąłem głośnik, wszystko super tylko ta srebrna obramówka....

Jak ją zdjąć i założyć na nowy głośnik?

https://imgur.com/sEgoMeZ

Prosze o pomoc :(

Witam,

Wczoraj przyszły do mnie nowe głośniki GDM 12/60 do altusów 110, bo chciałbym je wkońcu odnowić :)

Wyjąłem głośnik, wszystko super tylko ta srebrna obramówka....

Jak ją zdjąć i założyć na nowy głośnik?

https://imgur.com/sEgoMeZ

Prosze o pomoc :(

Normalnie ... ten Alu Ring nie jest nawet przyklejony , trochę odwagi i pomyślunku kolego.
No chyba że ktoś go przykleił to tylko pogratulować geniuszu :lol:

Ostatnia edycja:
UWAGI MODERATORA
Zdjęcie wrzuć na nasz serwer. Później są problemu z dojście o co chodzi i do czego się odnosi temat

Mam jeszcze jeden problem....

W jednej kolumnie altus 110 padł wysoko tonowiec, GDWT 9/40/5....

Są jakieś lepsze zamienniki od tonsila, które nie będą wymagały zmiany zwrotnicy?

Np. GDWT 9/80? Lub jakiś kopułkowy od tonsila?

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Mówisz 9/40/5?

Raczej unikam używanego sprzętu.....

Wiem, że dalej jesteś przy swoim zdaniu, ale co myślisz o tych głośnikach kopułkowych GDWK 9/120 ?

Nadały by się? Nawet po drobnych zmianach w zwrotnicy?

Zmiana na glosnik kopulkowy ma sens, ale nie glosnik Tonsila. Poza tym zmiana glosnika, to zmiana zwrotnicy, wiec wracasz do punktu wyjscia.

Kurczę....

Bo te gdwt 9/40/5 wgryzają się strasznie w uszy....

W altusach 110 zmieniłem nisko-tonowe na gdn 25/100/1 i grają o wiele lepiej....

W takim razie... Jak nie kopułkowe.... To co byś polecił?

Nie na temat...
Mam gdzieś w otchałani szafy dwa nowe 9/120, były montowane do testu. Moge odsprzedać...

W altusach ta zwrotnica jest jak uniwersalna prawie (z tego co kojarzę to we wszystkich była taka sama :D ) więc pewnie i tak będzie poprawa ;) .

Zamówiłem kopułkowe GDWK 9/120

Podzielę się informacjami co i jak.

Może to się przyda na forum... :)

Jak się nie uda to 150zł w błoto....

No chyba, że znajde dla nich inne zastosowanie...

Pozdrawiam :)

Nie na temat...
No nie ma sie z czego cieszyć bo ja bym Ci puścił za połowe ceny w sklepie...

Głośniki wysoko-tonowe grają pięknie!.... To znaczy gra.... Dalej w prawej kolumnie wysoko-tonowy wogóle nie gra.

Macie jakieś rozwiązanie?

Sprawdzałem luty... Głośnik (Prawidłowo) na zwrotnicy (Prawidłowo)....

Co jeszcze może być przyczyną?

Z góry dziękuję :)

EDIT: Czy przyczyną może być przedłużenie kabla głośnikowego 2,5 o 4m kablem głośnikowym 1,5 ?

Ostatnia edycja:
Wywal lpad z toru wysokotonowego. Jak zadziala dobrze, to pozniej mozna dolozyc rezystor i skorygowac tweeter.

Powrót