• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zdzierak

Reakcji
0
Witam. niedługo zacznę robić własnej konstrukcji kolumny. Interesuje mnie tylko jak sie wykonuje zdzierakiem frezy w mijscu na glosniki ??

jakiego użyć ??

pozdrawiam

Takich rzeczy się nie robi zdzierakiem tylko frezarką. Ale oczywiście jak ktoś się uprze to zrobi nawet żyletką. Wszystko zależy czy robisz w mdf-ie, czy w płycie wiórowej.

zip napisał:
Takich rzeczy się nie robi zdzierakiem tylko frezarką. Ale oczywiście jak ktoś się uprze to zrobi nawet żyletką. Wszystko zależy czy robisz w mdf-ie, czy w płycie wiórowej.

Mam zamiar w płycie wiórowej

zdzierak to taki duży pilnik do drewna ;]
jeśli chodzi Ci o frezarkę to wystarczy takową zobaczyć i już będziesz wiedział.
jej obsługa jest bardzo intuicyjna :D

Moim zdaniem MDF jest lepszy w obrobce jest bardziej plastyczny a wiertłu to wchodzi jak w masło :)

harman jakie najmiejsze kolo mozesz ja wyfrezowac?? bo kiedys mialem frezarke ale najmniejsze kolo z cyrklem to 15cm

To jest frezarka wujka i on musial ja przerabiac bo zgubil to cos do robienai okregow widac na fotce ma 2 dziury z przodu...ale ledwo ledwo odalo sie wyfrezowac pod STX tam 15cm a o wysokim to jzu zapomnij tylko jakas otwornica tak samo pod BR

Dla chcacego nic trudnego. Sa sposoby na srednice pod br i wysokiego :)

wisnia, ja mam identyczna frezarke i wycinam nia frezy pod wszystko;] br, wysoki to nie problem, wystarczy pomyslec bo faktycznie na dolaczonym cyrklu mozna tylko duze otwory rezac, chcesz wiecej info?:)

no tojuz ci mowie ( to moj autorki patent ;p )
ja do tego uzylem arkusz blachy alu. moze to byc cos innego wazne jest alby bylo sztywne i mocne. ta blache mocujesz do stopy frezarki. (oczywiscie musisz zrobic otwor na frez) linijka odznasasz promien, robisz dziurke przekladasz gwosdzik czy srobke i masz cyrkiel. jesli maja to byc bardzo male otwory nawiercach orginalna podstwae frezarki i masz w ten sposob syper zabawke;]

ewentualnie mozna zastowaowac frezy na lozysku, zwykla otwornica robisz otwor a frezareczka robisz ladny frezik;]

moze zamotane i niejasne ale moze zalapiesz, jak nei bede probowal dokladniej opisac;]

Powrót