• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zegar w odtwarzaczu cd Denon dcd 510ae

Reakcji
39
Jakiś czas temu postanowiłem zmienić zegar w cd na dokładniejszy. Kupiłem valab tcxo 16.9344 mhz reg + dorobiony oddzielny zasilacz 5V. Po wywaleniu starego oscylatora i 2 kondensatorów 12pF, dolutowałem kabel do pinu 23 (XI) układu TC94A70FG, który łączy się z out-em oscylatora. Generalnie odtwarzacz zaczął wariować, nie widzi cd, a laser wysuwa się do góry do tego stopnia że stuka, nie wiem czy usunąć rezystor R324, i czy ma on coś wspólnego z tym efektem, ale tak nie miało być :/ Po odłączeniu od oscylatora laser ani drgnie, czyli to jego sprawka.
https://diyaudio.pl/i/18563/mpy6m7mlrktlvwi4pj4y_1398009278.jpg
Wszelkie porady mile widziane :)

a ja tam widzę zasilanie 3.3v...
To na schemacie, a nie w realu, chodzi o oddzielny zasilacz 5V :)

Procesora nie uszkodziłem, po powrocie do fabrycznych jest ok.
Macie pomysł jak zmierzyć częstotliwość oscylatora na schemacie? Bo jakoś słabo mi idzie, po podłączeniu oscyloskopu, zachowuje się jak by oscylatora nie było, nie czyta płyty, laser ani drgnie, i nawet jej nie kręci. W płytce z tcxo nic mi nie pokazuje? Nie kumam czaczy. Chciałem porównać te dwie częstotliwości, i sprawdzić czym się różni nie oryginalny oscylator od fabrycznego.

Jak proc ma zasilanie 3.3V to i sygnal z generatora zewnetzrnego tez ma miec 3.3V a jak sam napisales generator zasilacz z 5V.

Nie! Masz podlaczyc generator z sygnalem o amplitudzie 3,3V

Używając bufora (4050) zasilanego napięceim 3.3V, możliwe jest osiągnięcie z in 5V na out 3,3V?

A po co kupujesz "lepszy" zegar żeby potem zepsuć kiepskim buforem ?
Nie tym CMOS-em bo on przy zasilaniu 3.3V też nie będzie mógł przyjmować 5V na wejście .
Potrzebny jest specjalny szybki konwerter poziomów .

Powrót