• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw 2.1 do kompa

• Autor wątku Autor wątku akmes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak ma być sam kond to max 2,2 uF ale lepiej zrobić zwrotnice. z samym kondem tez jakoś zagra ale do pełni szczęścia duuzo zabraknie. a szkoda marnować te głośniki bo naprawde potradią ładnie zagrać (planuje zrobienie czegoś takiego więc moze zaprojektuje zwrotke ale jeszcze niewiem kiedy się za to wezme)

To by było super Sound Wave gdybyś coś takiego zrobił i pochwalił się tym :), ja w takim razie zabieram się do roboty. Wszystkim wielkie dzięki za pomoc, jak już to spłodzę to się pochwale.

Z doświadczenia wiem że subiektywnie GDWK7/50-8 Ohm najlepiej mi grał przy 1,5uF. Dwa lata temu zbudowałem monitorki BR na tym GDWK i GDN10/30/2-8 Ohm.
Trochę bawiłem się zwrotnicą i pomimo teoretycznie dużo wyższej efektywności w/w GDWK w stosunku do GDN-a najlepiej w odsłuchu wypadła prosta zwrotnica - 1 kondensator 1,2 - 1,5 uF. Eksperymenty z wyliczoną ( 6dB/oktawa ) cewką w szereg z GDN i rezystorem tłumikiem + kondensator i cewka ( 12dB/Oktawa ) dla GDWK zdecydowanie nie przypadły mi do gustu. Ale jest to subiektywna, słuchowa moja ocena. Na pomiarowym wykresie napewno pojawiło by się podbicie powyżej 10 kHz

Powrót