• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw 2.1 do maksymalnie 1k zł (im taniej tym lepiej)

Wrzuciłem w4-1337-sdf na Winisd-pro-alpha:

Qa zmniejszyłem z 100 do 10, z założeniem że się wsadzi gąbkę czy jakiś filc. Bas to trochę przytłumiło ale to jest pewnie bardziej realistyczne. Jak ścianki mają ok 10-12mm i głośnik zajmuje ~300ml to pozostałe ~2.6l wygląda okej. Obawiałem się że nie będzie sposobu nastroić BR ale wygląda jakby on to akurat lubił i daje lekkie podbicie.

Ponoć nie ma w logach TB, a jedynie podróbki, za to w subie siedzi oryginał. Nie wiem ile w tym prawdy, wątek był poruszany na forum logitecha. Negocjuje cenę AWX'a do suba, bo to jest priorytet, mówicie, że te TB po 200/szt. będą niewiele lepsze o ile w ogóle od tych satelit ? Dla mnie wydaje się to dziwne, ale nie wiem, nie znam się specjalnie na tym.

Nie wierzysz to sprawdź, przekonasz się na własnej skórze, szkoda, że będziesz na tym w plecy. Taki producent jak logitech, kupuje te głośniki za śmieszną kasę, stąd mają ceny takie, a nie inne za gotowe zestawy.

Tak jak zresztą napisał PM, po co podrabiać coś, co kosztuje mega śmieszne pieniądze w produkcji..

Chcesz poczuć przeskok jakości przesiądź się na 2 way. Inaczej nie spodziewaj się znaczącej poprawy. Wyrzucisz kasę w błoto. Takie jest moje zdanie.

Ostatnia edycja:
Fakt, ze pod wzgledem basu nie ma co ich cisnac, bo wiele sie nie wycisnie.. mialem tez tb w linii transmisyjnej.. czasem zaskakiwalo basem, jednak w wiekszosci utworow bas byl nienaturalny, pusty.. skad kolega wzial 17cm to nie mam pojecia, za leniwy zeby sprawdzic na stronie stxa 14 scx:-)?? Gorne rejestry sa tak ubogie w detale, ze porownajac do zestawu 2 way nie da sie tego z przyjemnoscia sluchac bo zwyczajnie mamy wrazenie, ze czegos brakuje:-)
Na stronie stx pisali że one właśnie mają 6,5 cali i średnicę przy śrubkach ok 170mm. Powierzchnia 133cm^2 a porównywałeś z 3 calami ~ 32cm^2 ;)
Gdyby tych mniejszych było 4~6 w kolumnie zamiast 1, i każdy ze 2 litry, to wtedy dopiero byłyby jabłka z jabłkami.

Optymalny wybor to stx 14 scx i aluminiowa wysokotonowka stx. Sama obudowa to grosze, ale musiabys sie do kogos usmiechnac o pomiary i zwrotnice.

Mite woofer jest git, ale problem moze stanowic zwrotnica, jak i sam glosnik wysokotonowy. Glosniki maja tam jakis potencjal ale Mite napewno go nie wykorzystuje w pelni.

Nie spiesz sie i zrob raz, a porzadnie.

Może i masz racje, wydałbym trochę więcej ale na coś lepszego.. Jest ktoś na forum ktoś kto zajmuje się zleceniami ?

btw. kiedyś bardzo polecane były tannoy'e m1/r1, jak to się teraz ma ? opłacalny zakup w cenie 350-400zł ?

Ostatnia edycja:
@UP Powstało kilka, na YT jest kilka filmików ale 2009-2010, nawet nie tracę czasu na pisanie czy są na sprzedaż.

Dobra, mniej więcej wszystko ustalone jeśli chodzi o to co kupuje. Mam do was jeszcze jedno pytanie, jakich kabli użyć jako głośnikowe ? Jak największy przekrój i zwykłe miedziane ? W słuchawkach mniej więcej ogarniam ten temat jednak tutaj jestem zielony. W subie zamiast zwykłych terminali z zatrzaskami etc. są złącza RCA więc to też trzeba by dolutować. Czy kabel który posiadam czyli Prolink Exclusive 3m 2xRCA Coaxial (miedź OFC) nada się, czy to bardziej kabel PC-> wzmak niż wzmak-> kolumny ?

Ostatnia edycja:
Abstrakt ignorancie:-P 14 scx ma 150mm z koszem.. z tego co mi wiadomo 6,5 cala to to nie jest:-) zreszta nie ma znaczenia srednica glosnika, a efekt jaki uzyskamy przy wydanej kwocie. Zreszta najwieksza zaleta zestawu 2 way w stosunku do szerokopasmowcow jest dla mnie glosnik wysokotonowy:-P tymbardziej ze bedzie sub.

Ostatnia edycja:
jakich kabli użyć jako głośnikowe ? Jak największy przekrój i zwykłe miedziane ?
przewodów*! Najbezpieczniejszym wyborem będzie zwykła linka prądowa OWY/OMY, gdyż jest to na pewno czysta miedź, niestety większość dostępnych przewodów typowo głośnikowych to miedziowane aluminium..
TrueFaith napisał:
Czy kabel który posiadam czyli Prolink Exclusive 3m 2xRCA Coaxial (miedź OFC) nada się, czy to bardziej kabel PC-> wzmak niż wzmak-> kolumny ?
Mam taki przewód, praktycznie identyczny z tym że 2xRCA>3,5jack, zastosowaniem logicznym w tym przypadku jest połączenie PC > wzmacniacz i myślę, że jak najbardziej słusznym

Przy tej klasie głośników, wszystko jedno jaki przewód dasz... Byle miedź. Choć nie wiem, czy i tak odczułbyś różnicę w dźwięku (na tym zestawie) między miedzią, a "nie miedzią". Od lampki jak najbardziej jest ok.

Od lampek najczęściej jest 2x 0.75mm2, to nie za mało do czegokolwiek? Pytam bo też do swoich 3-drożnych chcę wymienić na miedź i chciałbym możliwie najcieńszą linkę dać.
Przy tej klasie głośników, wszystko jedno jaki przewód dasz... Byle miedź. Choć nie wiem, czy i tak odczułbyś różnicę w dźwięku (na tym zestawie) między miedzią, a "nie miedzią". Od lampki jak najbardziej jest ok.
Nie sądzę, że do wysokiej klasy kolumn trzeba pakować 'złote' czy 'srebrne' przewody za 300zł/1m, skoro w takiej lince jest 100% miedźto chyba "wystarczy", prawda?

Ale gdzie powiedziałem, że do drogich kolumn trzeba dawać kable po 300 zł za metr? Nie wierzę w kable :)
Ja w swoich kolumnach dawałem na niskośrednio 2,5mm2, a na tweetery 1,5mm2

Nie napisałeś, ale ja napisałem to sarkastycznie odnosząc się do tej 'klasy' o której wspomniałeś.

Do autora: kupuj linkę 2,5mm2 i wsio - będzie do podpinania do każdych Twoich kolumn w przyszłości

Czy wyście się ludzie szaleju najdeldi!?
Znowu kabli słuchacie?

Zwykły kabel z miedzi beztlenowej OFC 2,5mm[SUP]2[/SUP] na niski,a na wysoki 1,5mm[SUP]2[/SUP] i więcej niż nie trzeba...

Ja posiadam wszędzie takie cuś: http://alphard.pl/content/view/20/30/lang,polish/
Tanie, dobrze wykonane i bez wymysłów.

PS. Byłem ostatnio u kolegi z forum, odsłuchiwaliśmy accu 7100 vs 450, no i nie obyło się bez kombinacji z kablami.
Oni słyszeli jakieś tam różnice, jasne - ciemne, nawet się nie oddzywałem :-)
Jedynie czego jestem pewien to usłyszę pomiędzy 0,2mm2 a np 4mm2, po za tym specyfikacje dobrych przewodów są podawane na 1km gdzie różnice są niewielkie, a co dopiero przy 2,5mb.
Ale być może się mylę :-):-)

Nie na temat...
Ja posiadam wszędzie takie cuś: http://alphard.pl/content/view/20/30/lang,polish/
Tanie, dobrze wykonane i bez wymysłów.

PS. Byłem ostatnio u kolegi z forum, odsłuchiwaliśmy accu 7100 vs 450, no i nie obyło się bez kombinacji z kablami.
Oni słyszeli jakieś tam różnice, jasne - ciemne, nawet się nie oddzywałem :-)
Jedynie czego jestem pewien to usłyszę pomiędzy 0,2mm2 a np 4mm2, po za tym specyfikacje dobrych przewodów są podawane na 1km gdzie różnice są niewielkie, a co dopiero przy 2,5mb.
Ale być może się mylę :-):-)
Jak niektórzy mają przesadne wzmacniacze z pasmem do 1MHz to może łapią jakieś krótkie fale? :p Albo rzeczywiście jakiś słyszalny syf z rezonansów...

Powrót