• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw 5.1 DIY

W sesie czy moze by na nim zrobic male kino.

pewnie ze sie da ;)
IMG_3210.jpg

ale z 13cm bedzie wiecej basu i wieksza efektywnosc

Kilkanaście dni temu miałem robić to samo... W sensie 5.0 DIY (na seasach i 18 awx - zamieściłem nawet temat na forum)
Ale znalazłem kolumienki centralne taga TPS-500c w wyprzedaży (149zł szt) kupiłem je za 120zł/szt przy 5szt.
Każda ma 25mm aluminiowy tweeter i 2 midbasy 13cm (włókno szklane wzmacniane kevlarem) oraz zwrotnicę II rzędu i porządne zaciski.
Za taką kasę chyba nie opłaca się robić :) Przynajmniej ja wyszedłem z takiego założenia ;-)
Pomyśl :)

Opłaca się opłaca ;) wolę coś sobie zrobić i mieć zajęcie niż kupić gotowe ;)

---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post o 07:54 ----------

mam jeszcze jedno, może głupie pytanie ale na suficie mam położone kasetony, czy mogą one mieć wpływ na dźwięk w pokoju, czy może lepiej je ściągnąć ?

jeszcze jedno pytanie odnośnie amplitunera do tego zestawu, czy zauważę różnice przy podłączeniu sygnału przez wej/wyj. optyczne?

Kabel optyczny jest jak nazwa wskazuje do obrazu coaxial bardziej nadaje sie do dzwieku.
A kolumienka pawle fajniutka szczególnie ten port na dole,co to za tweeter?

Kabel optyczny jest jak nazwa wskazuje do obrazu coaxial bardziej nadaje sie do dzwieku.
A kolumienka pawle fajniutka szczególnie ten port na dole,co to za tweeter?

Kabel optyczny to przekaz za pomocą impulsów świetlnych, nie zbiera żadnych zakłóceń z zewnątrz , izoluje masy między urządzeniami i jak najbardziej jest przeznaczony do audio ,ale jakość przesyłu jest uzależniona od jakości przetworników zmieniających sygnał cyfrowy na światło i odwrotnie.Także nazwa optyczny nie jest związana z przesyłem obrazu ,a sposobem przesyłu.W tanich urządzeniach powinien się sprawdzić coaxial w dobrym ekranie.

Powrót