• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw 5.1 jaki amplituner i centralny ?

• Autor wątku Autor wątku ZAP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ZAP

Reakcji
1
Witam.
Posiadam obecnie stereo Monacor sph 165 kep + Vifa XT 19 oraz subwoofer SLS 10 + sub150 oraz dwie kolumny 3-drożne tonsil soundfinder które narazie mogły by mi posłużyć w kinie jako tylne głośniki

pytania:
1.jaki amplituner używany wybrać do 1000 zł ? rozgladałem sie za hk lub yamahą tylko który model najlepiej wybrać?
2.na jakich głośnikach zrobić centrala? 2xkep + xt? wyjdzie spooora buda :/

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Jeżeli używka do 1000zl to z yamahy poszukaj dsp-a2 lub a1. genialny amp. tylko bez tunera. AX są z tunerem ale się cenią niestety sporo więcej. Są jeszcze chwalone RX-V1400, 1500, 2400. Ale żadkość na allegro ostatnio.
Tu masz kilka propozycji:
http://allegro.pl/yamaha-dsp-a2-5-1-6-1-wzmacniacz-kina-domowego-i1865833472.html
http://allegro.pl/yamaha-rx-v1500-i1869741532.html
http://allegro.pl/yamaha-rx-v2400-rx-v-2400-kino-dvd-pilot-wawa-i1845370743.html
Z HK do 1000 ciężko będzie znaleźć coś sensownego. ostatnio w oko wpadł mi 255 podajże za 1300zl. Teraz to najtaniej 1400.

Nie na temat...
Jak chcesz mam na handel RX-V559 ;) w razie co PW

A co do centrala to najlepiej robic na tych samych co wszystkie a ze u Ciebie fronty i rear są inne to moze tonsile popchnąć i zrobic tyl i centrala na np. kep i xt lub na mniejszym kepie i xt.

ZAP Szczerze to żaden to wiekszość nowych amplitunerów to zwykłe zabawki z 10 wyjsciami hdmi chyba nawet sam producent nie wie po co to daje...
Zdecydowanie opłacalniej wyjdzie zbudowanie samemu Amplitunera to nie takie trudne.
DeKeR Niezbyt ciekawe te yamahy i w dodatku strasznie stare...

DSP fakt leciwe, ale niejednego nowego zawstydzi (koncówki na toschibach jak w uni czy symie). A 2500 czy 1500 posiadają wszystkie dekodery DTS, DD, DPL I i II. Brak im tylko HDMI w stosunku do nowszych zabawek. Za to jest component przez który uzyska się HD.

A zrobienie sobie AMP dobrego to spory wydatek. na same końcówki np. 3x uniamp do tego trafo 2x33V z 0.5kW minimum. a gdzie jeszcze dekodery, problem z potencjometrem na 5 kanałów, obudowa, selektor, itp...?

ZAP Szczerze to żaden to wiekszość nowych amplitunerów to zwykłe zabawki z 10 wyjsciami hdmi chyba nawet sam producent nie wie po co to daje...
Zdecydowanie opłacalniej wyjdzie zbudowanie samemu Amplitunera to nie takie trudne.
DeKeR Niezbyt ciekawe te yamahy i w dodatku strasznie stare...
A ile cie wyniesie budowa takiego amplitunera własnym sumptem.
Napisz szczegółowo, bo jestem bardzo ciekawy

DeKeR Uwież mi nie tak dużo jak sie wydaje.
Mam teraz na sprzedaż 2 kosci stk i chce za nie niecała połowe ceny a to przecie orginalne sanyo z japonii;)
One miażdza jakosciowo wszystkie LM i TDA nawet smiem powiedzieć ze uniampa irka tylko trzeba je dobrze zaaplikować w dodatku nie potrzeba potwornego trafa bo 250W wystarczy i taki amplituner diy pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł oczywiscie w stereo jak i w kd chodz moim zdaniem najlepiej sprawowały sie w stereo.
Z pewnoscia maja dobra podstawe basowa ale nie bede tak już zachwalał podliczajac za 600zł-800zł ma sie swietny amplituner diy który bije na głowe wszystkie nisko połkowe amplitunery.

Budowa własnego ampli było by ciekawym rozwiązaniem ale z uwagi na to że konstrukcja była by skomplikowana, składanie w moim przypadku było by obarczone ryzykiem że coś nie wypali (lub się zapali;p) poza tym pochłonęła by dużo czasu (którego nie mam). Myślę w takim razie że wybór padnie na yamahe.

A co z centralnym ? na wysokie tony mogę wsadzić vife xt19 taka jak we frontach tylko co na nisko średniego? 2x kepy to raz ze za duzy wydatek jak na centralny a dwa za duza buda. No chyba ze MB ale to i tak za duży koszt dla mnie jak na głośnik który odzywa się praktycznie tylko w kinie.

ZAP - zrób centrala na KEPie 165 i Vifie XT19. Wsadz to w taką budę zeby centralny nie wyglądał jak frontowa kolumna. Powiedzmy 50x25xileś tam wysokości (nie wiem czy oznaczenie KEp nie oznacza odległości pomiędzy ścięciami kosza). I kompletnie olej sprawę litrażu i nie wsadzaj tego przypadkiem do budy BR. Zamknięta o wymairach podanych wyżej plus cięcie na 80-100Hz w amplitunerze załatwia sprawę.

Ostatnia edycja:
a właśnie nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. jak jest z tym odcinaniem pasma przez amplitunery kina domowego? kazdy odcina dolne pasmo dla centralnego? a co z głosnikami efektowymi? graja całym pasmem ?

Zrobienia centrala na jednym kepie obniżyło by troche koszta. Ale czy jest jakis tanszy mniejszy głosnik która zagrał by podobnie jeżeli chodzi o brzmienie? Może cos z stxa + XT19 ?
Tak jak na amplitunerze frontach i subie bym nie oszczędzał tak głosnik centralny chetnie zrobił bym tańszym kosztem

Tak jest mniejszy kep tylko problem w tym ze on to wydatek tez 200 dwa takie i xt i same przetworniki 600 a do tego znajdz lub projektuj zwrotke. Troche zabawy niestety. Ale jak pisalem wczesniej, fronty inne tyly inne i central inny to poprostu mija sie z celem troszke. Ja mialem podobny problem z wyborem i zrobilem tak kino na arn116 i mission. A stereo zostawilem sobie porzadne do muzyki. Moze u ciebie tez rozsadniej bedzie zrobic cale kino po sprzedazy tonsili na np sk i pj x5 a sub masz wiec nie trzeba a pod ampli podlaczysz dwie pary frontow ibedziesz mogl wybierac co ma grac

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

no to jest też opcja,
co do takich samych głośników w kd - w pełni się zgadzam, ale czasami fundusze nie pozwalają
tu nie pomyślałem o vifie i zwrotce, stąd duże koszty

DeKeR Uwież mi nie tak dużo jak sie wydaje.
Mam teraz na sprzedaż 2 kosci stk i chce za nie niecała połowe ceny a to przecie orginalne sanyo z japonii;)
One miażdza jakosciowo wszystkie LM i TDA nawet smiem powiedzieć ze uniampa irka tylko trzeba je dobrze zaaplikować w dodatku nie potrzeba potwornego trafa bo 250W wystarczy i taki amplituner diy pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł oczywiscie w stereo jak i w kd chodz moim zdaniem najlepiej sprawowały sie w stereo.
Z pewnoscia maja dobra podstawe basowa ale nie bede tak już zachwalał podliczajac za 600zł-800zł ma sie swietny amplituner diy który bije na głowe wszystkie nisko połkowe amplitunery.
Marios221, a jaki byś zaaplikował procesor KD, żeby konstrukcja wyniosła 600-800zł żeby "pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł"?

hermes Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.
Lecz ja polecił bym kupienie całej płyty a nie samego procesora bo jego aplikacja może przysporzyć dużych problemow.
Jednoznacznej odpowiedzi nie dam bo nie słuchałem procesorów;)) I moim zdaniem nie ma to znaczacego wpływu na dzwiek.
Najważniejsze sa układy scalone procesor odłozył bym na bok.
Równie dobrze sprawdzi sie jakiś przedwzmaczniacz z integry.

Ale kosci STK to bida przy solidnym tranzystorze. Chyba ze mi dane bylo sluchac tylko kiepskich hybrydowek...

Spokojnie trafo 50-100zł
Scalaki 120-200zł
preamp 100zł
procesor 250zł
Obudowa 50-100zł
I drobnica...
Da sie?:biggrin:

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:23 ----------

Ale kosci STK to bida przy solidnym tranzystorze. Chyba ze mi dane bylo sluchac tylko kiepskich hybrydowek...
To zależy bo orginalne japonskie STK to wspaniałe hybrydy każdy kto miał z nimi do czynienia ci to powie niestety chinskie zamieniki mozna dostac nawet 60% taniej ale sa beznadziejnie wykonane i łatwo sie pala.
Kiedyś widziałem orginalne stk i chinska podróbe róznica niewyobrażalna...

Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.

a czy nie lepiej takiego ampli wyzszej klasy naprawic?

myslalem ze masz jakies dojscie do prockow...
a ty nadal kombinujesz jak wiele osob juz wczesniej na forum...

jak chcesz to sie baw
ale wiele osob dowiodlo ze budowa ampli do kina DIY jest NIEMOZLIWA lub NIEOPLACALNA!

hermes Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.
Lecz ja polecił bym kupienie całej płyty a nie samego procesora bo jego aplikacja może przysporzyć dużych problemow.
E tam. Zamiast bawić się tak nieładnie jak proponujesz, lepiej znaleźć ampli z dobrym przedwzmacniaczem i porobić sobie końcówki mocy DIY (uniampy jakieś czy coś w ten deseń) wedle uznania. Problemem jest jedynie dobranie końcówki na centrala jako, że musi być ona mono.

Powrót