• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw 5.1

Reakcji
0
Witam
Mam w planach zrobienie zestawu 5+1 do mieszkania.
Mam troche śmieciowych głośniczków Alpharda gdm 9/50/8 (dokładnie 3) i planuje zrobić z nich satelitki (jedną centralną i dwie do tyłu). Do tego 2 monitory projektu Pawła S. te na GDN 14 SCX + GDWK PJ. Sub zrobię później jeszcze nie mam planu na niego.
Monitory zostały tu opisane do bólu więc nie mam pytań :P

1. Jaką obudowę zrobić do satelit? Opłaca się robić do nich obudowę br?
2. Jeśli zamkniętą to czy można upchnąć je do jak najmnieszej obudowy? I czy w takim wypadku dobrym posunięciem byłoby przykręcenie na nie basów w amplitunerze?
3. Dawać do nich kondensator (a może coś jeszcze?)? Jak tak to jaki? Nie mam bardzo parametrów tego głośnika.
4. Czy nie beda one sie za bardzo "gryźć" z monitorami? (jak to pytanie z rodzaju "a cholera wie" to pytania nie było :P )

Wsadź te głośniczki do jak najmniejszej obudowy zamkniętej. Nie ma sensu bawić się w BR bo basu z nich i tak nie będzie. Na amplitunerze też lepiej nie podkręcać dla nich basu bo to głośniczki średniotonowe i bez filtra górnoprzepustowego możesz je szybko rozklepać.

Tak kombinowałem bo mialem pare takich.
Czyli te w zupełności wystarczą? te z allegro?
Wytłumić obudowy? Czy można sobie darować?

[ Dodano: 2009-08-28, 21:17 ]
I czy obudowę mam robić jak najmniejszą???
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-28, 21:43 ]
I jeszcze jedno:P
Czy bedzie jakaś różnica jak zrobie je z litego drewna?? około 1 cm grubości

pawel1234567890, ale jakie glosniki masz? bo chyba nie podales tego
pawel1234567890 napisał:
czy obudowę mam robić jak najmniejszą???
taka zeby ladnie wygladalo i latwo bylo ustawic

pawel1234567890 napisał:
Czy bedzie jakaś różnica jak zrobie je z litego drewna?? około 1 cm grubości
raczej nie - ewentualnie problemy z obrobka drewna

a od kiedy alphard ma oznaczenia GDM? :???:
dlaczego wszyscy oznaczaja chinskie badziewia tak zeby sugerowalo to produkcje tonsila? :???:

myslalem ze poprostu zle wpisal nazwe kopolki... :roll:

glosniki byly z allegro i tak byly oznaczone na stronie
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-30, 14:59 ]
glosniki byly z allegro i tak byly oznaczone na stronie
pozdrawiam i dzieki za pomoc

pawel1234567890, daruj sobie...
Jak chcesz tanio to albo sobie kup coś , albo zrób na małych szerokopasmówkach. Sam parę razy przerabiałem ten temat - diy kino i wiem czym to pachnie.
Zrobienie czegoś na badziewiach, szczególnie jeśli to monitorki 2 drożne wyjdzie drogo, mało estetycznie i grać dobrze też nie będzie jeśli zastosujesz jakieś no name. --> czyli nieopłacalnie.
Napisz ile masz kasy na tę zabawę.

Powrót