• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw Altron AL-34 PILNE

Reakcji
0
Witam
Panowie czy ktos to składał? Złozyłem koledze przystępuję do odpalenia i klops! Podłączyłem najpierw zasilanie przez rezystorki 10R - poszły od razu. Przejzałem układ niby wsio ok. Podłączyłem przez bezpieczniki bo pomyślałem że za duży prąd spoczynkowy. Spalił się od +. Na wyjściu -40,2V Wygląda na spalone tranzystory mocy. zasilam to +/-45V. Dopuszczają +/-55V. Aha nie podłączałem żadnego sygnału ani obciążenia. A tak ładnie to wyglądało.
http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al34z&sid=628bfc90

możliwe że przebiłeś tranzystor podczas lutowania, sprawdź jeszcze czy dobrze masz podłączone tranzystory sterujące mosfetów.

No niby dobrze. Nawet je wylutowywałem i sprawdzałem. Zmienię może te Hexfety zasrane.Zachciało mi się wzmaka na tranzystorach. Rynce opadywują.

Jak szlag trafił rezystorki to po co dawałeś bezpieczniki? uruchamianie najlepiej najpierw przeprowadzić bez stopnia prądowego, jak się coś wykopci to pare tanich tranzystorków bez stopnia prądowego. Kup nowe tr i przed uruchomieniem sprawdź wszystko dokładnie.

A ja po prostu spytałem pana z Altrona czy można kupić i ile by kosztował zestaw zmontowany i uruchomiony. W odpowiedzi dostałem, że moża nabyć zestaw zmontowany, uruchomiony i na dodatek w tej samej cenie (!!!). Zamówiłem bez wachania zestawy wzmacniacza, filtra dolnoprzepustowego i zasilacza. Dostałem wszystko bardzo szybko, wszystkie moduły połączone były kablami zasilania i audio - no tylko pchać wszystko do suba! Do dziś działa bez zarzutu.

Nygus jesteś poprostu :) .Wymienię półprzewodniki i odpalę bez końcowych. Jak bedzie ok to odpale z końcowymi jak wtedy się spalą bezpieczniki-rezytory to Pan Krzysztof z Altrona przyśle mi 2 Mosfety.Kurde podoba mi się ten zestaw normalnie :)

Tak, masz rację, to świetny zestaw. Gra czysto i bardzo dynamicznie, szczególnie jak w zasilaczu dasz porządną baterię kondensatorów i dobrze go wygrzejesz. Mam zrobiony wzmak na dwóch takich zestawach, dwa monobloki w jednej obudowie (każdy AL-34 osobno zasilany) do tego kumpel zmontował mi układ przedwzmacniacza na 2 lampach ECC82 i pięknie to gra. Tym razem zestawy zmontowałem i uruchomiłem samodzielnie :). Co do mojej poprzedniej wypowiedzi to po prostu budowałem suba aktywnego na zamówienie, miałem mało czasu i nie mogłem pozwolić sobie na błędy w montażu i pracochłonne ich szukanie, dlatego zamówiłem gotowe zestawy. Powodzenia w szukaniu usterki ;).

No to też będzie na sub na zamówienie. Upalił się jeden tanzystor mocy, a dlaczego to nie powiem ;)

[ Dodano: 2005-06-05, 22:58 ]
Nie powiem, bo nie wiem. Scheisse!!! Ludzie kochani wylutowałem stopień mocy, podłączyłem zasilanie, wszystko ładnie pięknie. Wlutowałem 2 nowe tranzystory mocy i od razu po włączeniu zasilania poszedł rezystor-bezpiecznik w ujemnej gałęzi. Mi już się płakać chce. Termin goni jak cholera. Chyba wyślę to do pana Grniuka i niech się męczy z nim.Wszystkie rezystory, kondy i póprzewodniki sprawdziłem. Wymieniłem resztę tranzystorów i diody. Dupa blada! Ja już nie wiem. Czy altron ma jakąś lipną partię tranzystorów IRFP9240?

Powrót