• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw do pokoju

Reakcji
0
WITAM ,od pewnego czasu nie mogę się zdecydować co za granie chciałbym mieć .
Ostatnio naszła mnie wizja, że zbuduje sobie imitacje estradowych kolumn
plan ten przewiduje
2x kolumny na głośnikach
GDWT-18-200-8-PB /link parametry - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb
GDWT-18-200-8-PB-PHOTO.jpg

HWC8-12MA300/ link parametry -http://www.elektronika.bialystok.pl/oferta,163,wiecej.html?wiecej=3798
HWC8_12MA300_49d4c6020f332.png

i do tego sub na dwóch
LW-1200 / link parametry -http://alphard.home.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=113&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=19
LW_1200_8Ohm_49d46a1232097.png

wszystko oczywiście oklejone kocykiem

sub miałby grać od około 180hz i obsługiwać dwa kanały w moim amplitunerze ,stąd dwa gł a nie jeden

i chciałem skonsultować tom wizie z wami (czy to ma sens )???? :?: :?: :?:

amplituner yamaha 2X40wat ,dosyć spory pokój nie wiem ile ma metrów ,kasa +/- 400zł
gummy napisał:
Powodzenia...
Apropo pytania to nie.
Koledzy juz ci radzili w poprzednim watku.
no tak tylko że sprzedałem te ARN i wpadłem na nowy pomysł

no tak tylko że sprzedałem te ARN i wpadłem na nowy pomysł

Jeszzcze gorszy od poprzedniego... Wez sobie kup 2 tonsile 20/40 + na góre tonsil 10/80/2 i sklep z tego paczki. A jak nie to jakieś 2x16cm + 1' kopulka i słuchaj a nie rób hałas.

a kto mówi że chcę robić hałas to ma potężnie wyglądać , a wo gule z takim wzmacniaczem , nigdy nie rozkręciłem więcej nisz połowę ,bo poco zaraz by sąsiad przyszedł .i miałbym przypał :mrgreen:

a kto mówi że chcę robić hałas to ma potężnie wyglądać
No to co za problem?? Kupic za grosze zepsute glosniki, zdobyc ze starych mebli material na obudowe i sklecic z tego kolumny ktore beda "ppoteznie wygladac".
Stracisz na to z 50 zl. Za reszte kasy zrobisz sobie niezly zestaw do sluchania muzyki.

zestaw do pokoju. Ostatnio naszła mnie wizja, że zbuduje sobie imitacje estradowych kolumn

Twoj pokoj to estrada? A moze masz w pokoju estrade? Czy tylko robisz w nim koncerty/duze imprezy?

Sorry za ironie. Kolego, takie zestawienie nie ma sensu. Masz racje, bedzie to wygladac poteznie - czy ladnie nie wiem, mnie osobiscie obrzydzaja takie wielkie paki z wielkim gównianymi GDNami. Ale czy wyglad to wszystko? Słuchanie muzyki (a raczej wielkiego łomotu) na tych kolumnach bedzie meczace. A co wazniejsze- szpan przed kolegami czy przyjemnosc ze sluchnia muzyki?

a wo gule z takim wzmacniaczem , nigdy nie rozkręciłem więcej nisz połowę
Moje kolumny maja "tylko" 40 watt, wzmacniacz oknyo 2x50W i tez nigdy nie rozkrecalem wiecej niz polowe, bo bym nie wytrzymal w pokoju. Widzisz to ze glosnik moze przyjac kosmiczne moce, to wcale nie znaczy ze bedzie bardzo glosno gral. Czesto sprawdza sie zasada "mały dużo moze".

no to w sumie jest dobry pomysł (ale ta potęga kutra nawet nie jęknie robi na mnie piorunujące wrażenie ) :grin:
no a jak połączyć te dwa koncepcje

ale ta potęga kutra nawet nie jęknie robi na mnie piorunujące wrażenie

Nie rozumiem. Pisz po polsku (zrozumiale).

LightSound, Wez sobie kup 2 tonsile 20/40 + na góre tonsil 10/80/2 i sklep z tego paczki
Mozna tez na stxach, 2x 20 + Pj, taniej bedzie. Wystarczy tylko do tego jakis filtr na kopolke.

sound129 napisał:
no to w sumie jest dobry pomysł (ale ta potęga kutra nawet nie jęknie robi na mnie piorunujące wrażenie ) :grin:
no a jak połączyć te dwa koncepcje
UWAGI MODERATORA

Zacznij pisać po Polsku albo temat trafi do śmieci.
Pozdrawiam
Takero

[ Dodano: 2009-05-04, 21:03 ]
Maxi napisał:
tomq88 napisał:
Moje kolumny maja "tylko" 40 watt, wzmacniacz oknyo 2x50W i tez nigdy nie rozkrecalem wiecej niz polowe, bo bym nie wytrzymal w pokoju.
To co Ty za pokoj masz;p 1mk:D?
jak pojadą zniekształcenia po uszach to ciężko i w większym pomieszczeniu wysiedzieć.

(sory za to że nie dało się odszyfrować ostatniej wypowiedzi ale się spieszyłem ) :oops:

tomq88 napisał:
Masz racje, bedzie to wygladac poteznie - czy ladnie nie wiem, mnie osobiscie obrzydzaja takie wielkie paki z wielkim gównianymi GDNami. Ale czy wyglad to wszystko? Słuchanie muzyki (a raczej wielkiego łomotu) na tych kolumnach bedzie meczace. A co wazniejsze- szpan przed kolegami czy przyjemnosc ze sluchnia muzyki?

nie wszystkie kolumny do zastosowań estradowych grają do kitu ,są agresywne i drażnią słuch ale przede wszystkim wszystko z nich słychać (jeżeli bierzemy pod uwagę gówniane kolumny np:
img_sqr2.php
img_sqr2.php
img_sqr2.php

no to się zgodzę to szajs ,tandeta ,badziewie ,tym podobne. to nie wygląda ,ani nie gra ,
ale myślę o kolumnach które będą grały i wyglądały :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-05, 12:48 ]
ja myślę raczej o takim wyglądzie
Pa-500-8-FR.jpg
tyle że zamiast malować okleję kocykiem (CZARNYM ) anie jak inni szarym , czerwonym itp.
a co do siatek na front to je porostu się zamawia na wymiar :cool:

To nie lepiej kupic gotowca? :twisted:
ale myślę o kolumnach które będą grały i wyglądały
Wyglad jest kwestia gusty, zrobisz jakie tylko ci sie podobaja, jednak jesli chodzi o jakosc muzyki to mam kilka zastrzezen...

Kolego wez pod uwage, ze te kolumny sa zrobione na -strzelam- ok 40 cm GDNie i tubowym glosniku wysokotonowym.
Duze glosniki niskotonowe nie przeniosa srednich tonow, a jesli nawet to brzmia niezbyt ciekawie. Glosniki tubowe rowniez nie nadaja sie do domu, sa bardzo krzykliwe i raczej nie odtworza dobrze detali dzwieku. To co sie moze podobac na dyskotece, zwlaszcza gdy jestesmy po kilku browarkach i gdy liczy sie zeby dobrze lupalo, niekoniecznie sprawdzi sie w domowym zaciszu...

:mrgreen: nie kupuje gotowca ponieważ wiem jaka to frajda zrobić samemu
ja na samej górze postu podałem jakie gł chcę zastosować (alphard HWC8-12MA300 przenosi do 43 Hz do 16000 Hz ja mam zamiar obciąć go przy 10000 Hz i od tego momentu ma wchodzić tuba stx GDWT-18-200-8-PB której spada sprawność od 10000 Hz na około 98dB )
GDWT-18-200-8-PB-ALL.jpg

a to wcale niema grać głośno

Tak, obedniesz alpharda (o jakosci tego glosnika nie bede pisal, bo... go nie sluchalem :P ) do 1000 hz to wysokotonowy bedziesz musial ciac kolo 2khz i bedziesz mial DZIURE w pasmnie. Fs glosnika wysokotonowego to 1720Hz. Poczytaj o zwrotnicach, a bedziesz wiedzial ze nie tnie sie glosnikow wysokotonowych ponizej czestotliwosci rezonansowej.

Zreszta jesli chcialbys dobrze odciac tego alpharda to przydaloby sie zrobic to na podstawie pomiarow. Zreszta(2) w takich konstrukcjach puszcza sie GDNa pelnym pasmem i tnie sie wysokotonowke mozliwie wysoko. Dlaczego? Poczytaj o wytrzymalosci glosnikow wysokotonowych. O ile niskotonowe moga przyjac pokazne moce, czasem kilkaset wat, to glosniki wysokotnowe max kilkanascie W. tnac go tak nisko beda sie palic jeden za drugim.

Nadal apeluje o zrobienie "czegos porzadnego".

takero napisał:
weź Ty się zajmij tym jak to będzie grać, a potem tym jak ma wyglądać.
już kiedyś testowałem pakę na gł ALPHARD HWC8-12MA300 z jakimś gł tubowym
sam HWC8 grał w miarę fajnie ale jego drewniany bass to porażka stąd LW-1200 żeby bass buł ok
a co do gł tubowego to porażka bo to był piezo (za to GDWT-18-200-8-PB gra w miarę fajnie no po za tym że się strasznie krzycz

gra w miarę fajnie no po za tym że się strasznie krzyczy

Jej... Robic cos mimo ze sie wie ze to bedzie do d***? To po co robic? A sluchales jakis innych glosnikow niskotonowych (tzn z lepszych firm)?

tomq88 napisał:
Tak, obedniesz alpharda (o jakosci tego glosnika nie bede pisal, bo... go nie sluchalem :P ) do 1000 hz to wysokotonowy bedziesz musial ciac kolo 2khz i bedziesz mial DZIURE w pasmnie..
tam nie ma 1kHz a jest 10khz dosyć wysoko no ale ALPHARD HWC8-12MA300 przenosi w górę do 16kHz

sound129 napisał:
już kiedyś testowałem pakę na gł ALPHARD HWC8-12MA300 z jakimś gł tubowym
sam HWC8 grał w miarę fajnie ale jego drewniany bass to porażka stąd LW-1200 żeby bass buł ok
tylko po co używać 12 cali jako średniaka ?
sound129 napisał:
a co do gł tubowego to porażka bo to był piezo (za to GDWT-18-200-8-PB gra w miarę fajnie no po za tym że się strasznie krzycz
jak jest 10dB głośniejszy to nie dziwne.

Powrót