• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

wplacili:
MARIUSZELEKTRO - 80zl
MELISŁAW - 80zl
QUESTER - 80zl
BART210 - 50zl
CUDNY90 - 50zl
herminator - 65zl

jeszcze jedna osoba wplaci i bedzie na kondy... tylko ze trzeba jeszcze kupic z TME + plaskownik alu a ja swoja kase wydalem juz :???:

mIKI, sprawdzalem tylko archiwum na koncie - twojego jeszcze niebylo
cudny90 napisał:
Czyli wszystko już zamówione, prócz kondów i tranów i alu??
trany sa zamowione. brakuje kondow, plaskownika alu, paru rezystorow i kilku drobiazgow z TME

ciekaw jestem jak bedzie to wygladalo - 48 par tranow i kondow :mrgreen:

dj_zibi, nie czepiaj sie, prosze;) to co czytam potrafie tez przefiltrowac, a pewnie ze czytam AS - zawsze to poszerzenie horyzontow i jakies ciekawostki z dziedziny:)

co do parowania tranow - luzno rzucilem haslo, z tego c wiem w uniampie nie ma to wielkiego znaczenia. Jednak wbrew pozorom nei zawsze tak jest kolorowo... np slynny Aleph - A klasa (tez inna bajka) tutaj sparowanie tranow jest niezbedne - kumpel przez to uwalil jeden kanal.

a jak bedzie prawie 100tranow to na pewno moznaby dobrac te bardziej pasujace do sebie... jednak wiadomo ze pochloneloby to troche cennego czasu:)
i powtarzam - to byla moja luzna mysl;)

Pawel S., no wlasnie... dlatego bylem tak bardzo zdziwiony gdy
MariuszElektro napisał:
mIKI Tylko i wyłącznie poparowane trany wchodzą w gre
wiec chcialem sie upewnic co i jak;)

mi nie przeszkadza ze w uni beda trany niesparowane.

dj_zibi, bedziesz wygladal conajmiej niesymetrycznie;))

koniec tematu - wiadomo juz co i jak.

MIKi to czemu pieknie śmigal mi A3 na tranach jak leci:) No nie wspomne o koledze UWE:) Nie mam dużej wiedzy ale bank nie padlo od tego zę były nie parowane:) Chyba ze trefne trany miałes:)

dj_zibi, nie mowilem o soebie... czytaj!!:)
Piotrek - pgwave. serio uwalil jeden kanal bo mial niesparowane i niezle rozbierzne tranzystory w jednym kanale... - wzbudzil sie czy cos i poszlo sie trzepac... serio. to dokladnie a5 ale chyba topologia jest podobna jak w a3

Mosfety maja bardzo duze rozrzuty napiecia progowego dlatego powinni sie je parowac.
Typowo bipolarne maja maksymalne odchylki napiecia BE rzedu 1mV a juz sparowane mosfety jak sa z dokladnoscia 10mV to juz jest super! Katalogowo producenci mofetow pisza napiecie progowe 2-4V a praktyce rozrzuty dochodza do 0,5V a czasami i wiecej. Dlatego tak malo firm robi wzmacniacze duzej mocy na mosfetach. bo szkoda czasu na ich mierzenie i wyrzucanie "dziwnych" sztuk, dodatkowo spory klopot dla serwisu ktory ma wymienic np tylko jedna sztuke.

Panowie, jeśli chodzi o radiatory, mógłbym się tym zająć, ale nie wiem, czy jest sens, ponieważ przy zamówieniu ilości większej niż 10 sztuk na jednym radiatorze zaoszczędzimy 2zł ...

radiatory to opłaca sie brać profil z 'metra'. ale liczac ze ktos inny niz PawelS bedzie je rozsylal w ogole sie nie oplaci;)

Powrót