• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

Prad spoczynkowy podczas rozgrzewania to akurat maleje no chyba ze tranzystory od stabilizacji nie przylegaja do radiatora.
Prad zasilania z trafa jest taki sam jak prad spoczynkowy koncowki mocy plus staly prad koncowki (ok. 20mA) i razy pierwiastek z dwoch.

irek, czy konieczne jest wiercenie dziurek w radiatorze dla małych tranzystorków od stabilizacji? Na mój głupi rozum, czy one będą schowane, czy będą przylegać to i tak będą miały taką samą temp ..

cudny90, a wg mnie jak "przykleisz" je tylko jedna scianka do radiatora to wolniej beda odbieraly cieplo i moga dzialac z opoznieniem...
ale moze sie myle :P

Ja zrozumiałem to tak, że te tranzystory mają mieć taką samą temperaturę, więc jakie znaczenie będzie miało to, czy one będą w radiatorze, czy przy nim ? :P

Ja mam wetknięte tranzystory w radiator, ale zapomniałem posmarować je pastą :razz:
Muszę to poprawić.

UNIamp działa :!:

Nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem. Nic się nie grzało nawet Ru. Bardzo jestem zadowolony z tego wzmacniacza. Acha i bardzo miękkie włączanie wzmacniacza jest. Pierwsza klasa :!: Na Re ustawiłem równiutko 5mV. Żadne skakanie napięć nie było..

odpalone;)
wieczorkiem testy jak gro;)

[ Dodano: 2008-08-11, 19:08 ]
aha.
jak u was z DC na wyjsciu?
u mnie na jednym kanale jest ok 10mv a na drugim ok 20mv

hmm jak wzmak zagra powaznie i konkurencyjnie to moze pokusze sie o parowane trany;p to powinno zalatwic sprawe offsetu.

Tranzystor od stabilizacji termicznej nie musi byc docisniety do radiatora, wystarczy ze go dotyka albo jest blisko niego nie jest wymagane tez smarowanie go pasta termoprzewodzaca.

irek, a co poradzisz na te stale na wyjsciu? da sie je jakos zredukowac albo wyrownac? czy moze olac to? bo w sumie 10 czy 20mV to nie jest zle;)

mIKI Co tak nagle wypaliłeś UNI? Co nie tak u Ciebie było?

MariuszElektro, a jak wygląda napięcie na Re po wygrzaniu?

Nie wiem bo go nie grzałem jeszcze.... Zrobie obudowe, przedwzmacniacz to wtedy będę grzał ;)

Po dzisiejszych odsłuchach dodam, że Uni ma naprawdę dużo basu i sporo wysokich tonów. Przy głośnych odsłuchach dźwięk nic nie traci na jakości (przynajmniej mi się tak wydaje). To naprawdę świetna konstrukcja.

A powiedzcie jak wypada przy Symasymie? Ja jeszcze swojego UNI nie zlozylem bo niestety brak czasu ale bardzo mnie to ciekawi ;)

jutro postaram sie porownac i opisac te dwa wzmacniacze. sprzet mam dosc wymagajacy i mam nadzieje ze bedzie obiektywnie.

Powrót