• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[zestaw x.0] Zestaw "estradowy" mojego autorstwa.

Reakcji
0
Witam. Chciałbym przedstawić drogim forumowiczom obiecaną już kwestie. Poniżej znajduję się mój zestawik estradowy do nagłośnienia imprez, dyskotek, itp.
Cel: Wykonać jak najtaniej niezłe kolumny do nagłosnienia dyskotek w szkołach.

Zestaw składa sie z dwóch kolumn i wzmacniacza Eltron 100U po okrojeniu wg mojego pomysłu.

Pomysł zrealizowałem dzięki pomocy p. Plotera oraz p. Profesjonalisty, którym serdecznie dziękuję.

KOLUMNY
1. Głośniki:
- 2x GDS 30/30 4R
- 1x STX GDWT 18-200-8PB - odcięty kondensatorem 2.2uF

2. Obudowa:
Litraż ok 115l
2 x BR 7.5 cm średnicy, długości 8cm.
Wykonane z płyty meblowej, sklejone wikolem, skręcone co 10cm wkrętami i dodatkowo uszczelnione silikonem.
Wytłumienie to gąbka tapicerska grubości 3cm.
Obite wykładziną techniczną kupioną w Leroy Merlin.;]
Przewody 2 mm2.

3. Wrażenia:
Mimo wszelkich spekulacji potrafią zagrać basem. Jakość naprawdę zadowala, jak na budżetowe nagłosnienie (porównywanie z Soundman oraz Omnitronic). Nie ma cichego pasma. No i ta efektywność robi swoje. Ludzie niedowierzają, że ich moc to ok 60W.

4. Koszty:
4x GDS - 100zł
2x STX - 50zł (od p. Plotera)
Obicie - 50zł
Narożniki, uchwyty, br, gniazda oraz przewody - 120zł
Płyty meblowe - free
Kleje, silikony, wkręty - free
Gąbka tapicerska - 30zł

W sumie 350zł/para.

WZMACNIACZ

Legendarny Eltron 100U został poddany modyfikacjom. Wyrzucono wszystkie przedwzmacniacze, wymienione wszystkie kondensatory(elektrolity, miflexy, foliówki), tranzystory zastąpiono nowszymi. Przerobiłem również przedni panel. Wszystkie te działania spowodowały znaczne zmniejszenie ciężaru końcówki.;] Gniazda wyjściowe zamienione na duży jack. Kondy zasilające zamiast 4700 jest 10 000 uF.

Wzmacniacz wraz z przeróbkami wyniósł mnie ok 100zł.

Cały zestaw wyniósł ok. 450zł.;] Cel został osiągnięty w 100%. Jak najbardziej jestem zadowolony z efektów końcowych i jakości.

ZDJĘCIA

Liczę na obiektywną ocenę mojej konstrukcji.
Dodam, jednak, że jest to moja pierwsza taka konstrukcja.;]

Pozdrawiam.

Pavloor napisał:
Wykonane z płyty meblowej
do tanich kolumn tak droga plyte kupiles? coz za rozrzutnosc ;)

Nie na temat...
506.jpg
plyta meblowa to nie to samo co plyta wiorowa

bedzie jakas maskownica na GDSy?

Pawel S. napisał:
Pavloor napisał:
Wykonane z płyty meblowej
do tanich kolumn tak droga plyte kupiles? coz za rozrzutnosc ;)

Nie na temat...
Obrazek plyta meblowa to nie to samo co plyta wiorowa

bedzie jakas maskownica na GDSy?
No a co? Płyta meblowa lepsza przecież od wiórowej, bo twardsza :)

Pavloor Taj jeszcze jakąś kratę i będzie git ;)

Wyrzynarką, wyrzynarką. Ale przed obiciem oszlifowałem wszystkie niedoskonałości. Chce zamontować zwykłe grille. Aż tak brzydko chyba mi się nie wycięły, co?;]

Chciałbym jednak poruszyć kwestie doboru kondensatora do tych wysokotonowców.
Wedle podobnych konstrukcji stosowane były 2.2uF, jednak nie odcina on prawidłowo i STXy próbuja zagrać troche średnich przez co charczą. Wartość pojeności kondensatora zwiększyć, czy zmniejszyć? Dodam jednak, że przy większym wysterowaniu nie słychać tego.

Najśmieszniejsze jest to, że zestaw stoi w moim pokoju 4.5 x 2.5 m. Mieszkam w bloku...

OT: Bibi717 Gdzie mieszkasz? Może rtk?;]

Oczywiście równolegle z głośnikiem a nie szeregowo jak kondensator :)

Jakiego tam gotowca? kupujesz trochę rezystorów o różnych wartościach i robisz testy,słuchasz i wymieniasz rezystorki. One nie są drogie a jak zostanie to przydadzą Ci się kiedyś :)

Normalnie kawalek histori odkopany i odrestaurowany. Fajnie ci to wyszlo podoba mi sie,fakt ze sam bym nie robil takiego typu naglosnienia ale ty widze chciales i tu duze brawa dla ciebie. Co do tlumika na wysokie to odpusc rezystorowy,to samo zrobic mozesz wycinajac na korektorze w mixerze,powermixerze albo na "stole" niewiem z jakiej opcji korzystasz a pozatym te roznice nie sa drastyczne i takie 3db to przymknij oko,ja sam mam prawie nie tlumionego drivera 104db i 99db midbas. Dalem -2db i nie wybija sie do przodu ani nie kuje w uszy.

wydaje mi sie, ze ten rezystor jest obowiazkowy. Wyrownasz pasma i dzieki temu bedziesz mogl wiecej mocy wpompowac w zestaw.

Korektor w mixerze sprawdza się bardzo dobrze.
Poczatkowo byłem sceptycznie nastawiony do tych GDSów, myślałem że troche pokrzyczą i to wszystko, ale odkąd wsadziłem je w budę jestem zdumiony. Słowami ciężko jest to opisać. Bas jest dynamiczny, nie ma śmiesznego buczenia do tego mocny. Do porównań brałem kolumny Soundman SM-153 oraz jakies omnitronici, i ten zestaw naprawdę wypadł bardzo ładnie. Nie ma "luk" w paśmie, na każdym paśmie dają sobie ślicznie radę.

W pokoju ok 12m2 zdarzały się różne cuda, ale ten zestawik udało się wysterować do 10%;]

Pierwsze próby mają za sobą - dyskoteki szkolne pod okrojonym Eltronem 100U.

Muszę jednak zastosować jakies żaróweczki by zabezpieczyć STX. Niestety nie wiem na jakie napięcie i jakiej mocy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

DDN - Dzięki za słowa pochwały.

Pozdrawiam.

Ile te paczki dostaja? 50watt ? 80? To tak w sumie zarnik 12V21W ale najpierw jednak dal bym 10watowa. Poexperymentuj nieco ze zwrotnicami tj.z ich podzialem,stromoscia itp.ja ostatnio dalem na 1szt gds i jakis driwer hf-50 podzial 3,2khz 6/12db a wczesniej bylo 5innych kombinacji tylko teraz gra plastyczniej i mniej krzykliwie.

Piekne kolumnienki;]
Jak podkręcisz głośność to wszystko wytrzymuje? Nic nie harczy czy cos podobnego?

Powrót