• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw grający do kompa

• Autor wątku Autor wątku Kocur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam wszystkich.
Już dłuższy czas przeglądam diyaudio i wkońcu przekonałem się i postanowiłem zbudować własnoręcznie zestaw do kompa. Pasjonuje się ostatnio muzyką i często jej słucham ale już mnie wk******* głośniki komputerowe. Co dam głośniej to pierdzą głośniej od samej muzyki, a tak w ogóle to są bo są, tzn. słychać muzykę? no słychać ale co z tego? Oczywiście jest to ma pierwsza konstrukcja i dopiero do niej się zabieram.
Pokój, w którym stoi komputer ma ok. 20 m^
Może poradzilibyście od czego zacząć. Myślę o subie i 2 kolumienkach. To nie ma być potężny sprzęt tylko żeby gdzieś koło kompa się zmieścił.
Mój budżet przeznaczony na to to ok. 400zł.
jak myślicie, czy za te pieniądze da rady coś "przyzwoitego" wycudaczyć?

popatrz na konstrukcje
masz monitorki grzesia bardzo przyzwoity zestawik jak nie to masz jeszcze duzo innych ;)

i jeszcze jedno pytanko.
kolega mnie przekonuje na Band-pass. Twierdzi, ze do takiego suba nie potrzeba zwrotnic ponieważ jego budowa ma właściwości tłumiące. Czy to prawda? Bo coś mi się w to wierzyć nie chce.

do kazdego suba trzeba dac filtr.......

obudowa band-pass coprawda tlumi wyzsze czestotliwosci ale nie tak skutecznie jak filt (bedzie slychac np dzwiek o czestotliwosci 500 Hz). Jak tlumi zalezy takrze do samego glosnika.

W kazdym razie bez filtra to nie sub......

Obudowa BP tłumi wyższe częstotliwości tylko tłumienie jest niewystarczjące. Do jakiegoś low endowego zestawu to faktycznie możnaby dać bez zadnego filtra.

O zestawie 2.1 zapomnij nie ma co rozdrabniać kasy na 3 jak można na 2 głośniki. Twój budżet nie jest na tyle mocny. Z dwoma kolmienkami z tudem sie zmieścisz.

Masz w ogóle do tego wzmacniacz czy też chcesz robić ? Bo jak tak no to bedziesz musiał się naprawde sprężać z taką kasą ..

Faktycznie Grzesiu nieźle sobie pokombinował.
Nie przecze, że skorzystam z jego autorstwa. Ten projekt może być mi bardzo pomocny. Muszę tylko skonsultować szczegóły.

2.1 jest fajne do ustawiania ale droższe.
jak masz miejsce to 2 porzadne kolumny - bez cudowania.
A co z elektronika do zestawy (wzmacniacze), czy twój budzet obejmuje je tez?

Faktycznie z budżetem tak od razu nie wyskoczę. Ale nie muszę przecież wszystkiego od razu kupić. Anawet lepiej będzie jeżeli systematycznie, dokładnie i po troszeczkę będę budował zestaw. nie musi to być konstrukcja do 400 zł, tylko średnio co miesiąc mogę podreperować budżet o jakieś 250-300zł. W tym miesiącu zostało mi jeszcze 200 stówy. Więc chciałbym zacząć. Chciałbym skończyć przed prawdziwą zimą, żeby mieć na czym słuchać muzę przez długie wieczory.
Macie może jakieś sprawdzone konstrukcje, na które nie trzeba wydawać po 2000zł ?

chyba racze wolałbym 2.1. Nie mam miejsca na 2 kolumny, a mniejszy zestaw 2.1 wystarczyłby mi. Myślę o czymś w stylu satelitek Grzesia.

No to licz sie ze sam sub zeżre ci 400 PLN i to w najprostszej wersji, oczywiście jesli nie masz nic co mogłbyś wykorzystać.
Ale gratuluje decyzji.
I zycze zapału w konstruowaniu.
Pamiętaj ze skoro ma to byc komplet to już teraz określ swoje wymagania ale 3 sztuki TDA mozesz kupic juz teraz (oczywiscie jesli nie masz wzmacnaicza) :-)
Pozdrawiam

więc sugerujesz mi 2 kolumny? może ty masz rację, w końcu widzę że orientujesz się w tych sprawach. A co byś mi polecił, jeśli chodzi o 2 kolumny?

ja ci proponuje małe podłogowce albo monitorki na Xw-165-1394. w monitorach jeden taki a w podłogowcach po dwa. głośnik ma bardzo przyzwoite parametry i mozna zrobić na nim zrobić kolumne 2way. do tego dał bym nieśmiertelenego tonsila 11/100....

Ja jeszcze niczego Ci nie sugerowałem.
Wyglada to mniej wiecej tak.
Prościej zrobić jakis prosty i tani zestawa stereo tym bardziej ze do zrobienia są tylko 2 monitory lub coś większego (to zalezy od tego co chesz uzyskac - a o tym nie za bardzo piszesz)
Polecam skopiowanie jakiejs 2 droznej konstrukcji prezentowanej na forum.
Ale jesli zdecydujesz sie na 2.1 to małe monitorki na poczatek a dopiero po tym reszta w postaci suba. Sub to nie bułka z masłem i jak nie umiesz lutowac, wiercic itp to wogóle sobie odpuść. Chyba ze bardzo chcesz sie nauczyc to monitory na poczatek wydaja sie dobre.
Kurde!
dlaczego ja pisze wiecej niz Ty????
Napisz jakiego dzwieku oczekujesz bez tego ani rusz, wazne jest ile miejsca mozesz przeznaczyc na sprzet.
Koniec.

A więc: 2 podłogowce w których: 2xXW tesli+gdwk 11/100.
W sumie wyjdzie 4 xw i 2 gdwk, dobrze to rozumuję?

tak jak poszukasz to znajdziesz schemat zwrotki dla tego basowca i wystarczy że "dorobisz" filtr dla sopranówki. proponuje obudowe 40litrów na 2 te głośniczki strojoną na jakieś 45Hz. poszukaj w postach irka na elektrodzie i tu albo spytaj go :)

Zaczę od miejsca na sprzęt. A więc nie chcę robić zbyt wielkich kolumn. będę one stały tam gdzie komputer i nie chcę wystawiać wielkich skrzyn na środek pokoju. Nie muszą one być również malutkie.coś ok 45-25-30....no coś ok 35l.
czego oczekuję? Tego nie wiem, tzn. nie wiem czego się mogę spodziewać. Mam starą miniwieżę OSAKĘ ale to jest raz, że stare, a dwa ch*****. Powiem tak: muzykę słucham w domu, no bo jeśli dam play w winampie, to po prostu ją słychać w głośnikach. Ale to nie jest to. Podgłośnie, to głośniki trzeszczą itp. chodzi mi o czysty dźwięk. Nie musi być konkretnych basów.

Jakis wzmacniacz z Allegro (moze własnie ten soniak)
niewielkie monitorki podobne do tych które sa na forum w dziale gotowe konstrukcje.

Kocur napisał:
Zaczę od miejsca na sprzęt. A więc nie chcę robić zbyt wielkich kolumn. będę one stały tam gdzie komputer i nie chcę wystawiać wielkich skrzyn na środek pokoju. Nie muszą one być również malutkie.coś ok 45-25-30....no coś ok 35l.
to nie są wielkie skrzynie? ja chcę dać teslę arn 150 w 6 litrach

No przynajmniej mi się tak wydaje. Ale 6 litrów to naprawdę jest małe.

[ Dodano: 2004-09-10, 07:25 ]
A co sądzicie o tym modelu? Jest to Technics SU-VZ320

Załączniki

• 30796218.jpg
    30796218.jpg
    18.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 30796218_1.jpg
    30796218_1.jpg
    15.4 KB · Wyświetleń: 0
Powrót