• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw jabel J-45

Reakcji
0
jestem początkującym konstruktorem gdyż za mną dopiero jedna konstrukcja kolumn głośnikowych.Teraz planuje mały aktywny subik do komputera.Chodzi mi o zebranie doświadczeń składając prosty układzik.Prawdopodobnie zastosuje jakąś małą Teslę.
Pytania:
1 Czy zestaw Jabel www.jabel.pl/j_zest/j_045s.htm można mostkować?
2 Jakiej wielkości radiator jest potrzebnydo tego zestawu?Mam zamiar zastosować kawałki miedzianej blachy o wymiarach 1cmx20cm
3 Czy można sterować barwą i głośnością suba poprzez WINAMPA eliminując w ten sposób przedwzmacniacz?(uważam,że to zbędny element a konstrukcja ma być "wybitnie" budżetowa)

każdy wzmacniacz mozna mostkować nawet ten co pokazałeś tylko tam niema nigdzie inwentera (tak mi sie wydaje) ale zawsze mozesz dolutowac tranzystorek od strony druku i bedziesz miał mostek.

Ta blacha jezeli tak jak napisałes jest to pasek 1x20cm to to zamało.

Tak winamp moze robic za przedwzmacniacz.

Witam. Odradzam zmostkowany ten zestaw na TDA2040 mam go (a właściwie miałe go bo mi się skopcił) i miał straszne szumy. Poszukaj innego napędu (kości).

Hmmm.
Też tak myślałem jak chcesz uzyskać nie wielką moc to daj mnisze tranfo i o mniejszym napięciu będzie taniej. Chyba że chcesz mieć 70W RMS. Ten scalak kosztuje u mnie 18zł.
Decyzja należy do ciebie.

Powrót