• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw kluczy nasadowych - jaki?

Też Mam na firmie neo tools 08-666, dobry zestaw, póki co padła tylko przejściówka na hexagonalne bity 1/2cala - sprężyno/blaszka wokół przejściówki wy cięższej eksploatacji spadła przez co wyleciała kulka dociskowa i nie trzyma bita... Ale to mały problem i raczej związany z koniecznością szybkiego wykonania roboty :]

Mam też bardziej profi Holex, grzechotką można gwoździe wbijać :D
Jak coś mam jeden zestaw na sprzedaż (nakupiłem za dużo).

No i przyszło. Niestety ta grzechotka to zdechnie na najmniejszym obciążeniu gdyż ma luzy, ale przedłużki i reszta wygląda ok. Trzeba kupić grzechotkę King Tony do kompletu i będzie hulać.

Ta mała grzechotka Honitona może nie wytrzymać ale 1/2 jaką pracowałem jest dość solidna.

No YATO mojego taty wydaję się solidniejsza i lepiej wykonana. Dlatego jak padnie to kupię jakieś inne ale markowe. Honiton to low end ale nasadki honidriver wyglądają bardzo dobrze.

u mnie honiton (1/2 i 1/4) od 10 lat dostaję po dupie ostro. Miałem zamiar zajechać zestaw honitona bo mam też wózek King Tony więc plan był taki że jak jak Honiton padnie to bedę więcej używał w końcu KT, ale za cholere nie chce paść...
Jedna uwaga, polecam raczej nasadki 6-kątne, te co tam Dawid wrzuciłeś na zdjęciu jak dla mnie to lipa.

Mam zamiar dokupić 6-kątny zestaw jeszcze, od przybytku głowa nie boli. Czasem wykonuję naprawy na zardzewiałych śrubach i te 6-kątne teraz widzę że są lepsze. Kupiłem te kombo bo ciekawy jestem ich zastosowania w tym w czym niby mają być dobre. Często w autach ruch jest tak mały i tutaj taka nasadka powinna zdać egzamin.
Znalazłem fajny zestaw za 300zł na allegro z nasadkami na 1/4 cala pseudo urarowy firma nie jest mi znana ACTION. Chińczyk? Raczej nie znajdziemy nasadek udarowych na 1/4 cala bo takich śrub udarem się nie kreci.

Ja sobie taki zestaw sprawiłem, bardzo się przydaje, grzechotka wydaje się masywna nie nie ufam jej, chociaż grubą belkę nią dociskałem aż wszystko trzeszczało.
Przedłużka 1/2 ma dodatkową tak jakby nasadzoną przejściówkę do mocowania końcówek 1/2 i dzięki niej odkręciłem koło w samochodzie, musiałem trochę po niej poskakać :D
19f462184399b46786bae154b5dc

Mam zamiar dokupić 6-kątny zestaw jeszcze, od przybytku głowa nie boli. Czasem wykonuję naprawy na zardzewiałych śrubach i te 6-kątne teraz widzę że są lepsze. Kupiłem te kombo bo ciekawy jestem ich zastosowania w tym w czym niby mają być dobre. Często w autach ruch jest tak mały i tutaj taka nasadka powinna zdać egzamin.
Znalazłem fajny zestaw za 300zł na allegro z nasadkami na 1/4 cala pseudo urarowy firma nie jest mi znana ACTION. Chińczyk? Raczej nie znajdziemy nasadek udarowych na 1/4 cala bo takich śrub udarem się nie kreci.
No właśnie chodziło mi o te zardzewiałe ale też mocno zapieczone śruby do których 6 kątne nasadki są zdecydowanie lepsze.

Do udaru dokupiłem sobie cały komplet honitona do tego celu przeznaczony. Standardowe nasadki wyklepują się w miarę szybko, konkretnie wyklepuje się gniazdo. Generalnie nie stosuje sie nasadek udarowych na 1/4 bo najmniejszy udar znajdziesz na 3/8. Ja chyba najmniejszą nasadkę udarową mam na 10mm (1/2).

Są takie zabawki jak Makita DF331D, wtedy udarowe 1/4 by miały jakieś zastosowanie.

Ja w sumie używam pneumatycznego klucza bardzo rzadko, stąd też zwykłe nasadki zakładam, ale z tego co widzę jest sporo tanich zestawów udarowych, jedyne czego należy się obawiać, to by nie dostać kawałkiem nasadki w oko po zastosowaniu zwykłych...

Są takie zabawki jak Makita DF331D, wtedy udarowe 1/4 by miały jakieś zastosowanie.

Ja w sumie używam pneumatycznego klucza bardzo rzadko, stąd też zwykłe nasadki zakładam, ale z tego co widzę jest sporo tanich zestawów udarowych, jedyne czego należy się obawiać, to by nie dostać kawałkiem nasadki w oko po zastosowaniu zwykłych...

Chyba chodzi o Makite TD110D z zestawu CLX201X gdzie jest też wkrętarka DF331D.

Racja, po prostu z reguły występują w zestawie i z rozpędu napisałem model wkrętarki, bo jakoś tak utkwił mi w głowie.

Ja mam AEG wkrętarkę i zakrętarke udarową, no i w tym momencie mógłbym użyć udarowych, ale ten udar to jest rzędu 50-60Nm tak patrząc a wpis jest o chyba 120Nm, więc zwykłej nie uszkodzę raczej. Co innego pneumatyczne na 1/2 które mają momenty powyżej 200 realnego.

Ostatnia edycja:
Ja sobie taki zestaw sprawiłem, bardzo się przydaje, grzechotka wydaje się masywna nie nie ufam jej, chociaż grubą belkę nią dociskałem aż wszystko trzeszczało.
Możesz powiedzieć coś więcej o tym zestawie? Znalazłem podobne zestawy kluczy nasadowych (niektóre w promocji) i przymierzam się do kupna, ale szczerze mówiąc nie wiem na który się zdecydować.

Jak ktoś ma więcej kasy o chcę jeden zestaw to niech kupi King Tony i po problemie.

Powrót