• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw wzmacniacz + subwoofer

• Autor wątku Autor wątku adk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

adk

Reakcji
0
Witam serdecznie

Chciałbym zapytać szanownych użytkowników o następujący zestaw, nadmieniam, iż jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie obeznany z działaniem forum, proszę o wyrozumiałość :grin:

Mianowicie, planuję taki wzmacniacz:

http://www.audiosklep.pl/?zobacz=569

I taki subwoofer:

http://www.audiosklep.pl/?zobacz=1151

Skrzynię planuję zrobić sam, najprawdopodniej MDF 22mm o pojemności ok. 30L, konstrukcja zamknięta. Chcę małą konstrukcję, ponieważ auto nie jest duże, bagażnik też ma spełniać swoją funkcję.

Ponadto zamierzam wydać kwotę ok. 500PLN, ale nie o tym. Mam pytanie, czy ten wzmak wystarczająco napędzi wybrany przeze mnie głośnik???

Zamierzam zasilić nim tylko skrzynkę, więc konstrukcja jednokanałowa byłaby najodpowiedzniejsza.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie :grin:

adk napisał:
nadmieniam, iż jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie obeznany z działaniem forum, proszę o wyrozumiałość :grin:

W takim razie powinienes sie zapoznac z regulaminem. Zmienic nazwe tematu albo jakis mod go dorwie i wyladuje w koszu.

cursor napisał:
Ten boschmann to tragedia. Za tę cenę lepiej kupić coś używanego, a jak ma być nowe to dołożyć do carpowera hpb-602 lub blaupunkta GT2

Co do głośnika, to wolałbym w tym przypadku używkę Hertza ES200. Zagra to lepiej, a przy okazji nie potrzebuje dużej obudowy.

Dzięki za sugestie, usunę z listy życzeń :grin: ten wzmacniacz i poszukam czegoś konkretniejszego. Może taki:

http://carhifi24.pl/katalog/0_search/302_blaupunkt_gta_260.html

Ale głośnik jednak zostawie, nie chcę żadnych używek, tylko nowe komponenty.

Pozdrawiam.

:thx:

adk, zobacz ile kosztuje wersja 4 kanalowa tego wzmacniacza. jest niewiele drozszy. 2 kanaly mostkujesz i zasilasz nim suba a pozostale 2 kanaly podpinasz w przyszlosci pod zestaw przedni - niewiele drozej a jakie przyszlosciowe ;)

na bank wysteruje lanzaraz max 12 tymi 160w.... A w obudowie closed to na dodatek cicho bedzie :P

Więc jak :?: Lepsza będzie obudowa BR :?:

Pawel S. ale taki blaupunkt to będzie już lepsze rozwiązanie :grin:

michone napisał:
na bank wysteruje lanzaraz max 12 tymi 160w....
ale on chce 8"

tak, blaupunkty to najtansze wzmacniacze jakie oplaca sie kupowac.

adk, proponowalbym rozejzec sie za czyms co bedzie wymagalo mniej mocy do rozbujania. np intertechnik MDS08 lub mivoc XAW210. znajdzie sie tez pelno uzywek na allegro za takie pieniadze duzo lepszych niz ten lanzar

Poczytałem trochę forum i opinii na temat MDS08 i chyba na to się zdecyduję. Właściwie odpowiada on moim wymaganiom. 20 litrów w obudowie BS, tylko muszę jeszcze dopasować obudowę do bagaznika, jakoś ją ciekawie zaprojektować żeby bagarek nie stracił funkcjonalności.

I tu jeszcze jedno pytanie, czy kształt, tzn stosunek wymiarów skrzynki ma duże znaczenie, czy trzeba zbudować coś regularnego. Rura BS, z tego co doczytałem, najbardziej optymalna dla tego głośnika i pojemności powinna mieć wymiar 7cm/30cm. Więc siłą rzeczy musi się zmieścić w tą obudowę.

Marcy$, no nie przeginaj :P
hi-endem to on nie jest i to juz pisalismy :P
to poprostu bardzo dobry glosnik za rozsadne (jeszcze w wakacje tak bylo :roll: ) pieniadze

Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt :).

Pawel S. napisał:
Marcy$, no nie przeginaj :P
hi-endem to on nie jest i to juz pisalismy :P
to poprostu bardzo dobry glosnik za rozsadne (jeszcze w wakacje tak bylo :roll: ) pieniadze
Ale niestety na forum tak jest postrzegany :P

aroo napisał:
Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt :).

cała heca polega natym, że chcę go wpasować w boczną ścianę bagażnika żeby zajmował jak najmniej miejsca. Tłumacząc to prościej, skrzynka będzie miała większą szerokość i wyskość niż głębokość ażeby jak najbardziej efektywnie wykorzystać powierzchnie :mrgreen:

adk napisał:
ażeby jak najbardziej efektywnie wykorzystać powierzchnie :mrgreen:
co w samochodzie jest ważniejsze niż stosunki wymiarów które nijak w subie nie mają znaczenia - choćby ze względu długości fal weń występujących.

adk napisał:
Kształt obudowy ma znaczenie. Najgorszy by był foremny sześcian, najlepiej gdy ksztalt jest nieregularny i któras ze scianek jest pod ukosem (czyli jesli dopasujesz do bagaznika to pewnie bedzie dosyc nieregularny kształt .

do suba napewno to ma znaczenie...szczegolnie tak malego :roll:

Podłącze się z pytaniem bo zamierzam nabyć tego suba , czy mógłby ktoś zamieścić wymiary optymalnej skrzynki dla mds08 np BR i zamkniętej, i jaka grubość mdf'u 18mm wystarczy?

szymon332, jezeli nie masz dostepu do plyt za free to proponuje odkupic gotowa skrzynke - taniej zrobisz tylko przy hurtowej ilosci

a jak jednak chcesz wymiary skrzynki do samodzielnego montazu to przypomnij sie we wtorek - wstawie rysunki

Powrót