tak, ale kolega kozystal z danych katalogowych producenta a ci roznie mierza - tak jak podalem wyzej, dla 1w lub dla 2,83Vkondrax napisał:Pawel S., masz system pomiarowy SW mikrofon pewnie też? to wiesz jak się mierzy, obydwa głośniki w kolumnie mierzysz przy tym samy poziome wzmocnienia na wzmacniaczu i jest bez różnicy czy jest on 4,6 czy 8 ohm. Wzmocnienie ustawione do pomiarów jest jedno, odsyłam do tutorialu yoshiego na audiomani.
jakbys nie zauwazyl to na poczatku tez sie o to czepilemkondrax napisał:Pawel S. Czepiam się o zwrotnice. Nie jest dla ciebie śmieszne jak ktoś kupuje głośniki i wepnie co tam leci a może zagra, może m się uda dobrać bez pomiarówki.
szczerze mowiac to doswiadczona osoba na sluch zrobi lepsza zwrotnice niz poczatkujacy nawet z najlepszym systemem pomiarowym.kondrax napisał:Wybacz ale słuch nie jest idealnym narzędziem pomiarowym i dobrać całą zwrotnice bez pomiarów jest nierealne aby wykonać to poprawnie. Grać będzie grało ale czy poprawnie, bez dziur i górek na charakterystyce
ale niestety kolega nie ma ani doswiadczenia ani sprzetu :|
ja tak robilem - ale moje pierwsze kolumny i za duzo mniejsze pieniadzekondrax napisał:Wybacz ale ja nigdy bym nie robił kolumn nie mając gotowego sprawdzonego schematu, lub systemu pomiarowego. Na styl "może się uda" to chyba nie właściwa droga ale może ja inny jestem
skoro zalecany jest filtr 3 rzedu to taki powinien byc a nie 2 rzad.DIGIPROCOMP napisał:gotowcu do tych głośników jest stromość dla Vify 18dB można to jakoś przekalkulować nie korzystając z pomiarów (bo nie mam jak) na 12dB?
jak dasz filtr 2 rzedu na ten sam glosnik to prawdopozobnie zostanie szybko uszkodzony