Hehe test przed blokiem byłby trochę nie możliwy, ale za jakiś czas będę sprawdzał jak sobie radzi z większym pomieszczeniem. Sub został wymyślony do tworzenia jak najniższych dobrych rejestrów, na pewno linia transmisyjna lub sub zamknięty nawet nie wytworzy powyżej opisanego zjawiska. Swoja droga chyba wiem o co ci chodzi, te zjawisko często wystepuje w samochodzie, sub wydobywa taki dźwięk przy najnizszym basie, lecz to innaczej brzmi niz to zjawisko co jest u mnie w pokoju. W takim bądź razie skoro to nie jest bas to czym jest bas ponizej np 30hz? Ustań sobie w mieście i sie wsłuchaj w odłgosy dobiegajace w około, czy to co słyszysz gdzieś z daleka ( ja bym ot nazwał niskim basem ktory brzmi tak jak z supernovy)a Ty jak ? W pracy na takiej wiekszej hali czasem ktoś trzasnie drzwiami i sie tworzy taka niska fala , to tez zjawisko? w naturze również nie ma prawa występować niski bas, tylko zmiana cisnienia ? Nie jestem do końca przekonany. Nawet jeśli to jest tylko zjawisko, to mało jaki sub je potrafi wytworzyc, no i jest mile dla ucha. Nie twierdze ze nie ma lepiej grajacych subow, bardziej muzykalnych, ale że bardzo cięzko będzie osiągnoc jego poziom zejscia, a nawet jeśli coś ładniej zejdzie to tylko do pewnego momentu