• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zewnętrzna karta dźwiękowa a DAC

Reakcji
0
Cześć, jaka jest różnica pomiędzy zewnętrzną kartą dźwiękową a DACiem?

DAC to po prostu przetwornik cyfrowo-analogowy. Roznica jest taka ze w karcie masz jakies DAC plus dodatkowo inne uklady np wzmacniacz mikrofonowy.

Chcę poprawić jakość dźwięku z laptopa.
Nie wiem czy kupić zewnętrzną kartę dźwiekową pokroju Audiotrak CUBE czy lepiej zainwestować w DACa. Możesz mi coś polecić? Słucham muzyki przeważnie na kolumnach, rzadziej na słuchawkach.

Zalezy jakiej klasy masz sprzet, Audiotrak Cube to juz dosc dobra karta, jesli chcesz cos lepszego to rozejrzyj sie za uzywanymi magnetofonami cyfrowymi DAT, a jeszcze wyzej to juz rasowe DAC'ki wsrod ktorych ja juz sie niestety nie obracam, nie ten pulap cenowy, bo mowa oczywiscie o dobrych przetwornikach a nie zabawkach w pudelku po papierosach.

Posiadam Altusy 300 diy z nieoryginalnymi zwrotnicami ale oryginalne już zakupiłem i czekają na wymiane. Do tego wzmacniacz T. Amp E-800 i mikser Behringer Xenyx-802. Druga para kolumn to Stx 17-140SCX + PC, z subwooferem na GDN 30/100/11 BR. Nie posiadam do nich jeszcze wzmacniacza. Do tego jeszcze słuchawki Pioneer SE-M390. Może nie jest to jakiś Haj-end ale mi się podoba.

W zasadzie tylko na sluchawkach i STX bylbys w stanie wylapac roznice. Ale moim zdaniem nie warto

Po prostu do pewnego momentu inwestujemy w dobre kolumny i naped a pozniej dopiero w zrodlo

Powrót